Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

A testalkatunk reagál a demográfiai változásokra

Központ április 28, 2013 Kávé mellé

A testalkatunk reagál a demográfiai változásokra

A várható élettartamnak a világ sok országában jellemző növekedése, és az ezzel párhuzamosan megfigyelhető csökkenő gyermekvállalási kedv, úgy tűnik, a természetes kiválasztódási folyamatokra is hatással van. A demográfiai „átmenet” következtében megváltozott a nők testalkata az utóbbi évtizedekben: az alacsony, erős helyett a magas, vékony testalkat lett a jellemző.

 

Közel 60 év kutatási eredményeit összegezték német kutatók nemrég a Current Biology szakfolyóirat hasábjain. Tanulmányukból kiderül, hogy a születések számának folyamatos csökkenése, valamint a várható élettartam fokozatos növekedése a testalkatra ható szelekció folyamatában is tetten érhető: visszaszorult a korábban jellemző alacsonyabb, teltebb testalkat, és helyettük a magas és vékony lett a jellemző.

A német Leibniz Intézet szakemberei 1956-tól kezdődően gyűjtöttek adatokat Gambia két falujának többezer női lakójáról, többek között testmagasságukról és testsúlyukról. Az elmúlt közel 60 év alatt a két falu jelentős demográfiai változáson ment keresztül: a kezdeti igen magas születési és halálozási ráta az utóbbi évtizedekben rohamosan csökkent, aminek következtében egyre kevesebb gyermek született, viszont a várható élettartam megnőtt. A fordulat az egészségügyi ellátás javulásának tudható be, mivel a vizsgált falvak közelében 1974-ben állandó kórházat létesítettek.

A vizsgálatból az derült ki, hogy a regisztrált demográfiai változásokkal párhuzamosan szelekciós nyomás hatott a nők testmagasságára és testtömeg-indexére: míg korábban többnyire az alacsony, kövérkés testalkat öröklődött tovább, az évtizedek során ez megváltozott, és a nők egyre magasabbak és vékonyabbak lettek.

A kutatók elmondták, hogy a jelenség oka nem teljesen világos számukra, de a hangsúlyok eltolódása mellett mindenképpen szerepet játszhattak a megváltozott környezeti hatások is. Az egészségügyi ellátás javulása miatt háttérbe szorult az a szempont, hogy mely testalkatú nők hordják ki és szülik meg könnyebben a gyermeket.

A mostani kutatás azért különösen érdekes, mert az eredmények világszintű jelentőséggel bírnak: a legtöbb emberi populációban nemrég zajlott le, vagy éppen most zajlik az a demográfiai átmenet, amelynek során a magas termékenységi és halálozási rátát felváltja az alacsony. Ha sikerül megérteni ezeket a folyamatokat, pontosabb képet kaphatunk az embert érintő evolúciós változásokról, és nagyobb valószínűséggel megjósolható lesz, milyen irányban fejlődünk tovább a folyamatosan változó világban.

forrás: origo.hu

 

Share Button
Ennyien olvasták: 318

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.