Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

A világ legdrágább képe

Központ március 2, 2015 Kávé mellé

Megdőlt a legdrágábban eladott fotó rekordja. Peter Lik Phantom című képe 6,5 millió dollárért kelt el, amivel beelőzte Andreas Gursky Rhein II című fotóját.

kep
Peter Lik eddig közel félmilliárd dollárt keresett printjeivel, ami valószínűleg minden idők legjobban kereső fotóművészévé tette őt. A The New York Times azt írja, hogy Lik eddig több mint százezer printet értékesített, és tavaly átlag 1,6 millió dollárt keresett velük hetente.

Peter Lik szívesen illeti magát a „világ leghíresebb fotográfusa”, a „világ legkeresettebb fotográfusa”, illetve a „világ leginkább kitüntetett fotográfusa” címmel. Közel tízezer négyzetméteres gyára van Las Vegasban, ahol printjei készülnek.

A legdrágább fotó elkészítésekor szeme előtt a rekorddöntés lebegett. Ennek fényé­ben egyetlen printet készített a Phantomról, majd erről értesítette a világ legtehetősebb és leginkább elkötelezett gyűjtőit. Egyikő­jükkel meg is egyezett 6,5 millió dollárban, de mielőtt az üzletet nyélbe ütötték, Lik leszerződött egy PR-céggel, hogy a rekorddöntés kellő hírverést kapjon.

A korábbi rekordok nyilvános aukciókon dőltek meg, ahol több vásárló licitált ismerős és ünnepelt fotókra. Ez viszont egy magánügylet volt egy frissen nyomtatott képre, melynek részleteiről vajmi keveset tudott a világ.

Peter Lik kitalált egy rendszert, amely révén hatalmas pénzeket keres fotózással. A fényképezőgépe lehetővé tette, hogy mellékállást, hobbit is találjon magának: luxusingatlanokat ad-vesz több tízmillió dol­lár értékben.

forrás: Háromszék az Anytimes.com nyomán

Share Button
Ennyien olvasták: 530

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.