Központ
2020. február 27. csütörtök, Edina

Állatira szerelmes…

Központ július 10, 2017 Kávé mellé

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az ember az egyetlen olyan lény a Földön, amelynek életében szerepet játszik a szerelem. Pedig nincs ez másképp az állatvilágban sem. Sőt, még az is kiderült, hogy érdemes ellesni tőlük pár trükköt. A párválasztási ceremóniák lényege az állatvilágban természetesen általában ugyanaz: biztosítani a faj fennmaradását. Lássuk a legnagyobb hódolókat, hogyan áldoznak a romantika oltárán.

Akárcsak az embernél, az udvarlás a legtöbb állatfajnál is az egyik legstrapásabb időszak, különösen a hímek számára. Az imádott nőstényért a csillagokat is lehoznák, de úgy tűnik, a győztes stratégiára bizony a vadonban sincs pontos recept. A paradicsommadár például jól tudja, hogy az igényes megjelenés bár fél siker, pompázatos kinézetével és ékes farktollaival hiába csodálatos jelenség, a külső még nem elég a hódításhoz, ezért a kiszemelt figyelmét őrületes flamenco táncot járva igyekszik felkelteni.

A krokodil, kinézetéhez méltón, inkább laza rocksztárként csábít, de hamar megvillantja, hogy a kemény külső gyengéd belsőt takar. A kiválasztottat először csak távolról figyeli, körbeúszkálja, majd bátran a tettek mezejére lép, és dögönyözni, masszírozni kezdi a leendő kedves fáradt hátát. Pezsgőfürdőt rögtönöz, buborékokat fúj köré, miközben finoman duruzsol, morog mellette, egy ilyen kényeztető randi pedig kit ne venne le a lábáról. Persze a félénkebb fajoknak is van esélye a szerelemre – a szamárpingvinek látványos mutatványok helyett hosszas keresgélés után kiválasztott ajándékkal, egy sima, fényes kaviccsal járulnak a hölgyek elé. Második esély sajnos nincs, de amennyiben megfelelőnek ítéltetik a szuvenír, amely a majdani fészek alapja lesz, kezdődhet is a boldog közös élet.

Hódítani akarok

A kezdeti lángolást persze nem könnyű fenntartani, tudatosan dolgozni kell rajta, amit az állatvilág családcentrikusabb, társaságkedvelő fajai is jól tudnak. Az intimitásért az elefántok a párválasztás után egyhetes nászútra vonulnak, de később is gyakori köztük az érintés, sokszor kényeztetik egymást az ormányukkal – finoman simogatják, dédelgetik a társuk fejét, hátát, vagy csak egyszerűen összefűzik összetartozásuk jeléül. A tengeri vidrák élete pedig még az elefántokénál is jobban összefonódik a nagy Ő felbukkanásával. El sem mozdulnak egymás mellől, együtt esznek, alszanak, úszás közben még egymás mancsát is megfogják, nehogy elsodródjanak.

Az apró csikóhalaktól is van mit tanulni, kapcsolatukat folyamatos udvarlással erősítik. Az ő esetükben kissé fura a helyzet, mivel a hím egyed hordja és költi ki az utódokat, ám a nőstény ilyenkor szemrebbenés nélkül átveszi a főszerepet – várandós párját gyakran meglátogatja, sőt, az ikrákkal teli „pocakot” is alátámasztja néha, hogy könnyebb legyen tartani a súlyt.

A hosszú távú bensőséges hangulat fenntartásának mesterei azonban egyértelműen a bonobó majmok. Az emberhez hasonlóan nemcsak utódlás, hanem a puszta élvezet és a társas kötelék erősítése céljából is hódolnak a testi örömöknek, méghozzá gyakran nagyon intim módon, szemtől szemben.

Örökké együtt

Könnyű nekik, mondhatnánk, az utódnemzésig viszonylag könnyű eljutni, ráadásul addig elég örömteli az út, aztán mehet, ki merre lát. Pedig nagyon sok állatfaj választ egyetlen társat maga mellé egész életére. Az afrikai törpepapagájokat (lovebird) egyenesen a hűség mintaképének tekintik, ezért friss házasokat is gyakran ajándékoznak meg ilyen madárpárral, hogy mindig emlékezzenek esküjükre. A kis színes szerelmespár szinte mindig együtt van a vadonban is, kötődésüket egymás tisztogatásával, tollászkodással erősítik, sokszor látni őket szorosan összebújva.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 1343

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.