Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Arcfelismerő programmal gazdagodhat a Facebook

Központ február 11, 2015 Kávé mellé

A közösségi oldal bevetés előtt álló arcelemző és -felismerő algoritmusa nagyon közel áll ahhoz a szinthez, mintha ember lenne. Mindenkit (majdnem) minden szögből felismer, ha látszik az arca – írja a HVG.

arcfelismero

Bizonyos próbafeladatok során már emberi pontossággal ismerte fel a képeken szereplő embereket a Facebook DeepFace technológiája, a Science szerint csak 70 százalékos sikerrel ismerik fel az alanyokat.

A Facebook viszont alaposan lekörözte az iparágat. A DeepFace szoftver már nagyjából ugyanolyan pontosan ismeri fel a felhasználókat a képeken, mint egy ember: míg az emberi arcfelismerős nagyjából 98 százalékos, a Facebook technológiája 97,35 százalékos pontossággal dolgozik.

Az ember és a gép között hatalmas különbség, hogy míg egy humán képelemző csak néhány száz, maximum néhány ezer arcot képes fejben tartani, addig a Facebook rendszere a közösségi oldal mind az 1,4 milliárd felhasználóját felismerheti, ha lát róluk egy-egy fotót.

A DeepFace arcfelismerő szoftver egyik erejét önfejlesztő képessége adja. Amiikor a program sikeresen egy újonnan feltöltött képen sikeresen beazonosít valakit (vagy valaki bejelöli a képen az illetőt), akkor tanul belőle, és az új kép információit beépíti adatbázisába, ezzel pontosítva a felismert személy arcprofilját. Így aztán később még könnyebben felismeri őt egy újabb, más beállításban készült fotón is.

A Facebook jelenleg egy jóval kezdetlegesebb arcfelismerő szoftvert használ élesben – ráadásul Európában jelenleg az is elérhetetlen –, a DeepFace technológiát csak ezután aktiválják majd.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 474

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.