Központ
2020. június 01. hétfő, Tünde

Az első kortytól az édes mámorig…

Központ június 6, 2017 Kávé mellé

Régen a falvakban azt tartották az idősek, hogyha egy településen már a kocsma sem virágzik, ott nagy a baj, közel a vég. Egész „megnyugtató” manapság, amikor egy faluban csak úgy hemzsegnek a kocsmák, hiszen azt jelenti, hogy a baj messze jár. De azért gondold meg, és ne igyál?! Bár a Bánk Bán bordalában éppen az ivás mellett teszik le voksukat az urak, minden amellett szól, hogy nem árt vigyázni. Az alkohol öl, butít, és gyomorba döntve még egy csomó kellemetlenséget okoz. Mégis isznak. Mindenhol.

Szeszelő. Piás. Tintázó. Ivós. Pityókos. Kortyolgató. Micsoda szavak! És ki gondolná, hogy száz emberből legalább kilencvenre igazak, ugyanis míg a lakosság közel tíz százaléka absztinens, vagyis soha nem fogyaszt alkoholt, addig nyolcvan százaléka szociális ivó.

Úgy tűnik, Európában isznak a legtöbbet az emberek, azon belül is Fehéroroszországban.  Utánuk következnek a litvánok, majd a csehek, horvátok, osztrákok. De nekünk magyaroknak sincs okunk panaszra, ugyanis a tízedik helyen állunk. Ivásban, részegségben az élvonalban vagyunk! Európai és világviszonylatban is kivívtuk ezt a helyet az egy főre jutó alkoholfogyasztással. És akkor még nem is tettünk említést a zugivókról, a falvak borfészkeiről, a nőklubok magánytól és whiskytől hemzsegő kába úriasszonyairól, az otthon hörpölő fáradt menedzserrétegről, azokról, akiket orvos sose látott.

Az élet vizecskéje

De hol vannak az oroszok? Köztudomású, hogy náluk az alkoholizmus nemzeti sorskérdés, rengeteg problémájuk ered ebből az egyből, például az, hogy az orosz férfiak átlagéletkora hozzávetőlegesen hatvan év. Egy másik statisztika szerint az oroszok egy évben fejenként tizennégy liter vodkát fogyasztanak, ami elképesztő átlag. Kevesen tudják, de 1914-ben orosz földön szesztilalmat vezettek be, ami eltartott egészen 1928-ig. Valószínűleg azért oldották fel, mert a kommunizmust lehetetlen volt józanul kibírni. Erről tanúskodik az a vicc is, amely szerint Brezsnyev táviratot kapott Szibériából: „Küldjetek gyorsan néhány vagon vodkát, mert az emberek kezdenek kijózanodni, és keresik a cárt.”

A vodka neve azt jelenti vizecske, eredete viszont homályba vész. De az biztos, hogy a mítosszal ellentétben nem Mengyelejev alkotta meg a receptjét, hanem sokkal inkább egy olyan személy, aki szereti alkoholizmusát tudományosan is alátámasztani. Finnországban is ez a leggyakrabban fogyasztott alkohol, bár a finnek is szeretnek „mindent” inni. Maradva a skandinávoknál, a svédek sem absztinensek, bár a hét öt napján nem isznak, viszont hétvégén eleresztik magukat. Olyankor, ami a csövön befér…Nemzeti italuk a glögg, ami egy nem túl magas alkoholtartalmú forralt bor, és sokat fogyasztanak sörből, borból, ciderből is. A cider, a bor és a sör gyakorlatilag minden országban jelen van, és ember legyen a talpán, aki el meri dönteni, melyik, hol a legjobb. Hasonló a helyzet a whiskyvel is, bár azért illik Skócia rubrikájába írni. A whiskyt gabona erjesztésével, lepárlásával, majd hordóban érleléssel készítik, nevében az „élet vize” szavak rejtőznek. Jó néhányan állítják, hogy rák- és stroke megelőző, valamint stresszoldó hatása van, ezek alapján kész csoda, hogy nem gyógyszertárban árulják. Rajongótábora hatalmas, és olyan hírességek is rabjai lettek, mint Humphrey Bogart, Jim Morrison vagy Churchill.

Ha délre megyünk, azon belül is Görögországba, feltevődik a nagy kérdés, hogy az a nemzet, amelyik képes volt lerakni az emberi kultúra egyik meghatározó pillérét, hogy a csudába nem tudott jobbat kitalálni az ouzónál? A negró ízű ital tulajdonképpen ánizspálinka, van benne menta és édeskömény, és úgy tartják, hogy Leszbosz szigetén készítik a legjobbat. Amúgy az ouzo nevének eredete ismeretlen, valószínűleg azért, mert, aki kitalálta, annyit ivott belőle, hogy már nem tudta, miért is nevezte így el. Szerencsére a frappé és a finom borok megmentik a görögök becsületét. Ha Görögországban koccintunk, vigyázzunk, hogy csak a poharak felső pereme érjen össze, különben mindkét félre hét év örömtelenség vár az ágyban.

A zöld színű abszint, a franciák legendás itala, amely egy magas alkoholtartalmú égetett szesz. A cseh sörfogyasztás mennyiségén senki sem lepődik meg, tekintve a következőket: Pilsner, Budweiser, Krusovice, Kozel…Úgy tartják, a jó sör titka a jó víz, ezért is települt sok sörfőző tiszta vizű patakok mellé.

Ha távolabbi tájakra kalandozunk, elsőként talán a nálunk is nagyon kedvelt tequila jut eszünkbe, amelyet a filmekben ugyan sóval és lime-mal isznak, de Mexikóban nem. A kék agávé cukorban gazdag tövéből erjesztik és párolják, nevét egy városról kapta. A só és a lime fogyasztása a tequila előtt és után akkor volt javasolt, amikor rossz minőségű italokat állítottak elő, mert az elő és utóíz elfedte a rossz aromát.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 824

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.