Központ
2017. november 22. szerda, Cecília
Köd
Holnap
Köd
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

Az internet titkos oldala

Központ július 25, 2017 Kávé mellé

Több ezer drog és fegyver közül válogathatunk kedvünkre azokban a titkos webáruházakban, amelyeket a Google sem talál meg. Sokan attól tartanak, hogy ezzel közeledik a világvége, a felhasználók szerint viszont ez a szabadság igazi kezdete.

Ross Ulbricht fizikusként végzett Dallasban, de nem volt kedve laborokban pepecselni. 2011 elején egy könyves webáruháznál dolgozott, ám amikor a raktár polcai összeomlottak, végleg elment tőle a kedve.

Közgazdasági kísérletéként elindított egy online piacot, a Silk Roadot, ahol bárki bármit megvehetett névtelenül. Két technikai vívmányt ötvözött. Az egyik a Tor nevű internetes böngésző, amellyel a felhasználó titkosítva elérheti a kívánt honlapot, így a gépet nem lehet azonosítani. Az anonim fizetésekhez pedig a virtuális pénzt, a bitcoint használta. Ulbricht elsőre néhány kiló varázsgombát adogatott el.

Mindenki magáért felel

A Silk Road gyorsan megtelt élettel, rohamosan bővült a kínálat, Ulbrich pedig jutalékot kapott az üzletek után. Kábítószerek. Gyógyszerek, később önvédelmi fegyverek is. Minden álnéven zajlott. Hogy egyik fél se csaphassa be a másikat, mindkettőjüknek pénzt kellett letétbe tenniük a webáruháznál, és csak akkor kapták vissza, ha mindketten elégedettek voltak. A többség a saját címére kérte az árut, gondolták, legfeljebb majd letagadják, hogy ők rendelték.

Ulbricht fölvette a „Rettegett Robert Kalóz” álnevet, Dread Pirate Robertsként, „DPR”-ként vezette a boltot. Tiltotta azokat a termékeket és szolgáltatásokat, amelyekkel kárt okozhatnak valakinek: ilyen például a gyermekpornográfia vagy a tömegpusztító fegyverek. Számára a Silk Road az igazán szabad piacot és a privát szféra védelmét jelentette. „Ne támogassátok adótokkal az államot!” – írta. Ugyanakkor felvette adminnak az egyik tapasztalt vásárlót, Curtis Clark Greent, hogy válaszoljon a szerekkel kapcsolatos kérdésekre.

Titkos ügynökök

A Silk Road után több szervezet is nyomozott. A Kábitószerellenes Hivatal ügynöke, Carl Force például Nob néven, egy dominikai gengszter bőrébe bújva beszélt DPR-el. Ulbricht annyira megbízott benne, hogy amikor Nob egy nagyobb adag kokainnak keresett gazdát, összekötötte Greenel, aki gyanútlanul a címére kérte a csomagot. Elkapták. Az óvadék kifizetése után Green hazamehetett, de addigra DPR-hez eljutott a hír – arra viszont nem jött rá, hogy Nob nyomozó -, ráadásul egy másik admin azt mondta, Green bitcoint lopott. DPR pont a nyomozótól kért segítséget, megverette (volna) a beosztottját, a rendőrök pedig egy videó erejéig eljátszották, hogy kínozzák a férfit, aki együttműködött velük. DPR negyvenezret fizetett érte, miután a bizalmasai felhergelték, a „rendelést” gyilkosságra módosította. A nyomozók megrendezték Green halálát.

Az FBI ügynök kollégája végül egyszerű Google kereséssel jutott el Ulbrichthoz. Abból indult ki, hogy a Silk Road alapítója az elején bizonyára máshol ajánlgatta a honlapot. Így találta meg az Altoid nevű fórumozót, aki egy másik bejegyzésben elárulta az email címét. Megnézték Ulbricht közösségi oldalait. Azokat a filozófusokat kedvelte, akiktől DPR is idézgetett. Követni kezdték. Amikor a kávézóban lehajtotta a laptopot, DPR is kijelentkezett a Silk Roadról. Ha DPR azt mondta, nem lesz gépközelben, Ulbricht később a barátaival dobolt a tengerparton.

Bekapcsolt gépnél, bejelentkezve kellett elkapniuk, ám az akció tervezett időpontjában Ulbricht egy könyvtárban ült – háttal a falnak. Ekkor egy „hajléktalan” pár jelent meg a teremben, akik dulakodni kezdtek. A programozó rájuk pillantót, mire a szomszéd asztalnál ülő ázsiai lány váratlanul felkapta a gépét, és elszaladt vele.

A gépen számtalan Silk Road-os jelszót és több milliárd értékű bitcointot találtak. Ügyvédje szerint a férfi már eladta valakinek a honlapot, a DPR fedőnév pedig több embert takar. Az alapító végül életfogytiglanit kapott, legalább húsz évet kell ülnie. Később elítélték Nobot, a gengsztert alakító ügynököt is. Kiderült, hogy több zsaroló és bérgyilkos profilját ő találta ki, hogy pénzt csaljon ki DPR-től.

Az FBI megszüntette a Silk Roadot, ám az online kereskedelem virágzik. Már minden kapható: hamis okmány, hitelkártya, gépfegyver.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 185

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.