Kávé mellé

Az internet titkos oldala

Több ezer drog és fegyver közül válogathatunk kedvünkre azokban a titkos webáruházakban, amelyeket a Google sem talál meg. Sokan attól tartanak, hogy ezzel közeledik a világvége, a felhasználók szerint viszont ez a szabadság igazi kezdete.

Ross Ulbricht fizikusként végzett Dallasban, de nem volt kedve laborokban pepecselni. 2011 elején egy könyves webáruháznál dolgozott, ám amikor a raktár polcai összeomlottak, végleg elment tőle a kedve.

Közgazdasági kísérletéként elindított egy online piacot, a Silk Roadot, ahol bárki bármit megvehetett névtelenül. Két technikai vívmányt ötvözött. Az egyik a Tor nevű internetes böngésző, amellyel a felhasználó titkosítva elérheti a kívánt honlapot, így a gépet nem lehet azonosítani. Az anonim fizetésekhez pedig a virtuális pénzt, a bitcoint használta. Ulbricht elsőre néhány kiló varázsgombát adogatott el.

Mindenki magáért felel

A Silk Road gyorsan megtelt élettel, rohamosan bővült a kínálat, Ulbrich pedig jutalékot kapott az üzletek után. Kábítószerek. Gyógyszerek, később önvédelmi fegyverek is. Minden álnéven zajlott. Hogy egyik fél se csaphassa be a másikat, mindkettőjüknek pénzt kellett letétbe tenniük a webáruháznál, és csak akkor kapták vissza, ha mindketten elégedettek voltak. A többség a saját címére kérte az árut, gondolták, legfeljebb majd letagadják, hogy ők rendelték.

Ulbricht fölvette a „Rettegett Robert Kalóz” álnevet, Dread Pirate Robertsként, „DPR”-ként vezette a boltot. Tiltotta azokat a termékeket és szolgáltatásokat, amelyekkel kárt okozhatnak valakinek: ilyen például a gyermekpornográfia vagy a tömegpusztító fegyverek. Számára a Silk Road az igazán szabad piacot és a privát szféra védelmét jelentette. „Ne támogassátok adótokkal az államot!” – írta. Ugyanakkor felvette adminnak az egyik tapasztalt vásárlót, Curtis Clark Greent, hogy válaszoljon a szerekkel kapcsolatos kérdésekre.

Titkos ügynökök

A Silk Road után több szervezet is nyomozott. A Kábitószerellenes Hivatal ügynöke, Carl Force például Nob néven, egy dominikai gengszter bőrébe bújva beszélt DPR-el. Ulbricht annyira megbízott benne, hogy amikor Nob egy nagyobb adag kokainnak keresett gazdát, összekötötte Greenel, aki gyanútlanul a címére kérte a csomagot. Elkapták. Az óvadék kifizetése után Green hazamehetett, de addigra DPR-hez eljutott a hír – arra viszont nem jött rá, hogy Nob nyomozó -, ráadásul egy másik admin azt mondta, Green bitcoint lopott. DPR pont a nyomozótól kért segítséget, megverette (volna) a beosztottját, a rendőrök pedig egy videó erejéig eljátszották, hogy kínozzák a férfit, aki együttműködött velük. DPR negyvenezret fizetett érte, miután a bizalmasai felhergelték, a „rendelést” gyilkosságra módosította. A nyomozók megrendezték Green halálát.

Az FBI ügynök kollégája végül egyszerű Google kereséssel jutott el Ulbrichthoz. Abból indult ki, hogy a Silk Road alapítója az elején bizonyára máshol ajánlgatta a honlapot. Így találta meg az Altoid nevű fórumozót, aki egy másik bejegyzésben elárulta az email címét. Megnézték Ulbricht közösségi oldalait. Azokat a filozófusokat kedvelte, akiktől DPR is idézgetett. Követni kezdték. Amikor a kávézóban lehajtotta a laptopot, DPR is kijelentkezett a Silk Roadról. Ha DPR azt mondta, nem lesz gépközelben, Ulbricht később a barátaival dobolt a tengerparton.

Bekapcsolt gépnél, bejelentkezve kellett elkapniuk, ám az akció tervezett időpontjában Ulbricht egy könyvtárban ült – háttal a falnak. Ekkor egy „hajléktalan” pár jelent meg a teremben, akik dulakodni kezdtek. A programozó rájuk pillantót, mire a szomszéd asztalnál ülő ázsiai lány váratlanul felkapta a gépét, és elszaladt vele.

A gépen számtalan Silk Road-os jelszót és több milliárd értékű bitcointot találtak. Ügyvédje szerint a férfi már eladta valakinek a honlapot, a DPR fedőnév pedig több embert takar. Az alapító végül életfogytiglanit kapott, legalább húsz évet kell ülnie. Később elítélték Nobot, a gengsztert alakító ügynököt is. Kiderült, hogy több zsaroló és bérgyilkos profilját ő találta ki, hogy pénzt csaljon ki DPR-től.

Az FBI megszüntette a Silk Roadot, ám az online kereskedelem virágzik. Már minden kapható: hamis okmány, hitelkártya, gépfegyver.

Timár Tímea

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.