Központ
2017. december 11. hétfő, Árpád, Árpádina
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

Az olimpikonok 60 százaléka doppingol?

Központ december 8, 2012 Kávé mellé

Az olimpikonok 60 százaléka doppingol?

Perikles Simon, a mainzi egyetem sporttudományi karának igazgatója úgy véli, a londoni olimpia sportolóinak hatvan százaléka használt doppingszert. A szakember állítja, a doppingvizsgálatok nem hatékonyak, és már ifjúsági korban meg kellene kezdeni azokat.

 

„Attól tartok, hogy a londoni olimpia sportolóinak hatvan százaléka használt tiltott szert. Azt hiszem, ilyen szinte nem beszélhetünk soha többet tiszta sportról” – idézte a Focus.de a szókimondásáról híres mainzi professzor, Perikles Simon.

A szakember azt mondta, bolond lenne, ha elhinné, hogy lehet évről évre fejlődni a 100 méteres síkfutásban. „Azt hiszem, négy tizedmásodpercet javulni csak doppingolással lehet.”
Simon szerint a harcot egyre inkább ki kellene terjeszteni a fiatal generációra is, hogy minél elrettentőbb legyen, ha valaki az ifjúságiak között megbukik a tiltott szerekkel.

„Óriási probléma van a doppingellenes harc rendszerével, hihetetlen, hogy Németországban az elmúlt évben 8000 vizsgálatból mindössze négy hozott pozitív eredményt” – mondta.

Simon tavaly azt nyilatkozta, a dopping nem betegség, hanem járvány, állítását pedig egy anonim felmérés eredményével támasztotta alá, amely szerint az élsportolók 14 százaléka elismerte, élt már a vérdoppinggal.

„Ami ennél is rosszabb, egy amerikai egyetemi felmérés szerint a megkérdezettek ötven százaléka igennel válaszolt arra a felvetésre, használna-e akkor is egy olyan csodapirulát, amivel verhetetlen lenne, ha tudná, öt éven belül bármikor meghalhat. Ez világosan mutatja, milyen fontos a sportolóknak a siker – legyen ennek akár pénzügyi, akár személyes oka” – tette hozzá a mainzi egyetem szakembere.

Akkor úgy vélte, hamarosan megvalósul a horrorforgatókönyv, amivel már évek óta fenyegetik a világot: a géndopping.

forrás: origo.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 150

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.