Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

Az olimpikonok 60 százaléka doppingol?

Központ december 8, 2012 Kávé mellé

Az olimpikonok 60 százaléka doppingol?

Perikles Simon, a mainzi egyetem sporttudományi karának igazgatója úgy véli, a londoni olimpia sportolóinak hatvan százaléka használt doppingszert. A szakember állítja, a doppingvizsgálatok nem hatékonyak, és már ifjúsági korban meg kellene kezdeni azokat.

 

„Attól tartok, hogy a londoni olimpia sportolóinak hatvan százaléka használt tiltott szert. Azt hiszem, ilyen szinte nem beszélhetünk soha többet tiszta sportról” – idézte a Focus.de a szókimondásáról híres mainzi professzor, Perikles Simon.

A szakember azt mondta, bolond lenne, ha elhinné, hogy lehet évről évre fejlődni a 100 méteres síkfutásban. „Azt hiszem, négy tizedmásodpercet javulni csak doppingolással lehet.”
Simon szerint a harcot egyre inkább ki kellene terjeszteni a fiatal generációra is, hogy minél elrettentőbb legyen, ha valaki az ifjúságiak között megbukik a tiltott szerekkel.

„Óriási probléma van a doppingellenes harc rendszerével, hihetetlen, hogy Németországban az elmúlt évben 8000 vizsgálatból mindössze négy hozott pozitív eredményt” – mondta.

Simon tavaly azt nyilatkozta, a dopping nem betegség, hanem járvány, állítását pedig egy anonim felmérés eredményével támasztotta alá, amely szerint az élsportolók 14 százaléka elismerte, élt már a vérdoppinggal.

„Ami ennél is rosszabb, egy amerikai egyetemi felmérés szerint a megkérdezettek ötven százaléka igennel válaszolt arra a felvetésre, használna-e akkor is egy olyan csodapirulát, amivel verhetetlen lenne, ha tudná, öt éven belül bármikor meghalhat. Ez világosan mutatja, milyen fontos a sportolóknak a siker – legyen ennek akár pénzügyi, akár személyes oka” – tette hozzá a mainzi egyetem szakembere.

Akkor úgy vélte, hamarosan megvalósul a horrorforgatókönyv, amivel már évek óta fenyegetik a világot: a géndopping.

forrás: origo.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 314

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.