Kávé mellé

Ben Affleck kicenzúráztatta rabszolgatartó ősét egy dokuból

Ben Afflecknek sikerült elérnie, hogy a gyökereit firtató tévés dokumentumfilmben ne essen szó rabszolgatartó őséről.

Ben Affleck; John Goodman; Kyle Chandler; Barry Livingston; Tate Donovan; Alan Arkin; Victor Carber; Scoot McNairy, Rory Cochran

A WikiLeaks portál által kiszivárogtatott, a Sony filmstúdió számítógépes rendszerének tavalyi feltöréséből származó elektronikus levelek tanúsága szerint a hollywoodi filmcsillag azt kérte a PBS tévécsatorna Finding Your Roots című, hírességek őseit bemutató dokumentumfilm-sorozatának készítőitől, hogy a róla szóló epizódban ne tegyenek említést arról az őséről, akinek hajdan rabszolgái voltak.

A tavaly októberben adásba került, Affleck gyökereinek szentelt dokumentumfilm nem is foglalkozott a rabszolgatartó őssel.

A dokumentumfilm-sorozat készítője, Henry Louis Gates harvardi professzor a Sony Pictures társelnökével-vezérigazgatójával, Michael Lyntonnal vitatta meg tavaly júliusban a világsztár szokatlan és zavarba ejtő kérését.

Levelében Gates kifejti, hogy nagy dilemmában van, mert bár legalább fél tucat más híresség esetében találtak rabszolgatartó felmenőt, senki más nem kérte ennek vagy bármi másnak a letagadását. Gates aggódott, hogy ha enged a nyomásnak, a cenzúra vádjával illethetik és csorbát szenvedhet a műsor hitelesség. „Ha ajtót nyitunk a cenzúra előtt, elveszítjük az ellenőrzést a műsor felett” – írta a professzor, aki ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy egy „megasztárról” van szó.

A Sony vezetője amellett foglalt állást, hogy vágják ki a műsorból a rabszolgatartó felmenőre vonatkozó részt, de figyelmeztetett, hogy ha ez kiderül, mindkét félnek kellemetlen lesz. „Minden attól függ, hányan tudnak róla” – írta.

A levelek nem említik név szerint Ben Afflecket, de a sztár és a Batman emlegetéséből egyértelmű, hogy kiről van szó.

A botrányra reagálva a PBS és a műsor atyja, Gates azt hangoztatja, hogy nem gyakoroltak cenzúrát, hanem „önálló szerkesztői döntésként érdekesebb ősöket” mutattak be a rabszolgatartó felmenő helyett. Gates szerint a sorozatban amúgy is sok szereplő esetében találtak rabszolgatartó őst, így abban nem volt semmi különös.

Az Oscar-díjas Ben Afflecknek azért lehetett volna kínos a rabszolgatartó ős felemlegetése, mert számos liberális és karitatív ügyet felkarol, egyebek közt humanitárius tevékenységet finanszíroz az afrikai Kongóban.

Jövőre kerül a mozikba a legújabb Batman-film, amelyben Affleck alakítja a szuperhőst.

Forrás: mti

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.