Központ
2020. május 31. vasárnap, Angéla, Petronella

Beperelték a Led Zeppelint a Stairway to Heaven miatt

Központ március 23, 2015 Kávé mellé

A legendás brit rockzenekart évtizeken át gyanusították azzal hogy az 1971-es Stairway to Heaven tulajdonképpen plágium, és legnagyobb sikerüket egy Spirit nevű együttestől lopták. Úgy néz ki, hogy az ügynek nem most lesz vége: a Spirit-énekes Randy Craig Wolfe (Randy California néven is ismert) örökösei beperelték a Led Zeppelint, kártérítést és dalszerzői jogokat követelve Wolfe-nak.

A család szerint Jimmy Page, a LedZep gitárosa lenyúlta a a Spirit 1968-as, Taurus című nótájának gitárfutamait, és ebből született a Stairway to Heaven. A két zenekar egyébként annak idején közös turnén is volt, így ismerkedhetett meg a Spirit munkásságával a Zeppelin  – írja az Index.

A Zeppelin ügyvédjei a benyújtott keresetre válaszul azt kérték az ügyben eljáró bírótól, hogy szüntesse be az eljárást, mivel a zenekar életben levő tagjai (Jimmy Page, Robert Plant és John Paul Jones) brit állampolgárok, nincs tulajdonuk a kereset benyújtásának helyszínén, azaz Pennsylvania államban, és úgy egyébként sincs semmi közük az államhoz. A bíró erre vállat vont, és kijelentette, hogy ez őt nem nagyon érdekli, így tárgyalás lesz a dologból.

Ha csak abból indulunk ki, ami nemrég történt a Marvin Gaye örökösei kontra Pharrell Williams és Robin Thickle ügyben (a Blurred Lines miatt pereltek és nyertek az örökösök), elég nehéz hónapok várnak a Zeppelinre.

Forrás: index.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 389

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.