Központ
2020. június 04. csütörtök, Bulcsú

Besúgók paradicsoma, avagy az újságírás jövője?

Központ január 16, 2017 Kávé mellé

Egy amerikai futballsztár késő éjszaka vad vitába bonyolódik barátnőjével egy szálloda liftjében. Mire a lift a földszintre ér, a nő eszméletlenül fekszik a padlón, arccal lefelé. Mindez pár óra elteltével futótűzként terjed a világhálón és a világ bármely pontján olvasható. De hogyan szerzünk tudomást minderről, az esettel szinte azonos időben?

„Hír az, amit valaki el akar titkolni – minden más csak reklám” – szól a híres mondás Robert Maxwell brit sajtómágnás tollából, amely a média egyik legfontosabb törvénye. Ezen megfogalmazás értelmében a Los Angeles-i székhelyű tmz.com az online újságírás egyik csúcsintézménye, amelynek működése nem sokban tér el egy kémszervezet mindennapi munkájától, hiszen meglehetősen kegyetlen és őszinte módon közelíti meg a sztártokról szóló híreket.

A fent említett esetben a szálloda biztonsági őre telefonjával rögzítette a liftben elhelyezett biztonsági kamera felvételét, s közben tárcsázta is a TMZ szerkesztőséget, a hasonló tippekre fenntartott infóvonalon, amelyre naponta több száz hívás érkezik be hasonló címekkel, mint „információk George Clooney esküvőjéről” vagy „Chris Brown bántalmazta Rihannát”. A weboldal mindezekért az infókért fizet, a hír érdekeltségének függvényében néha több ezer dollárt is, mindezt úgy, hogy a hírvivők kilétére nem derül fény. Az említett biztonsági őrnek például 15 ezer dollárt fizettek és bár a hír nyilvánosságra kerülése után a szálloda ellen vizsgálat indult, nem tudták beazonosítani.

Amikor a videó felkerült a TMZ oldalára, a sztár ügyvédje közleményt adott ki és arra kérte a rajongókat, hogy ne ítéljenek elhamarkodottan, így az amerikai futball-liga sem tett különösebb erőfeszítést az ügy tisztázása érdekében. Ezért a TMZ nyilvánosságra hozott egy második felvételt is, amelyen látható, hogyan vágja fejbe a férfi a nőt a liftben. A felvétel után özönleni kezdtek a kérdések, hogy a hatóságok ezt hogyhogy nem tudták megszerezni, mire a válasz, hogy nem használnak megbízhatatlan forrásokat. A felvétel azonban valódinak bizonyult, a játékost pedig felfüggesztették határozatlan időre.

Sok más ilyen kis történetet nyilvánosságra hozott még a TMZ az évek során, 2006-ban ők publikáltál Mel Gibson részeg ámokfutását, amikor antiszemita szitkokat szórt, 2009-ben pedig ők közölték elsőként Michael Jackson halálhírét.

De honnan a sok infó?

Hogy milyen módszerekkel szerzi be a TMZ ezeket az információkat? Egyrészt széles körű informátori hálózatot építettek ki azok körében, akik foglalkozásuk révén átjuthatnak a sztárok biztonsági falai mögé. Az informátorok között ugyanúgy megtalálhatóak ügyvédek, mint takarítónők vagy limuzinszolgáltató cégek sofőrjei. Utóbbi esetében nemcsak listával és képekkel látják el a honlapot, de még a tervezett útvonalat és az általuk használt autó rendszámát is átadják. Az újságíró szó nélkül átad egy pénzzel teli borítékot a sofőrnek, aki cserébe átadja kliensei listáját. Akárcsak a repülőtársaságok alkalmazottainál, akik átadják az utaslistát, hogy a paparazzóik ott lehessenek az indulás vagy az érkezés időpontjában. Nem arról van szó tehát, hogy egy fotós több órát eltölt egy kép kedvéért a reptéren, hogy hátha szerencséje lesz, hanem konkrétan tudja a biztos időpontot.

Bár a források anyagi díjazását az újságírók szervezete határozottan elítéli, a TMZ álláspontja szerint semmi gond nincs az információk megvásárlásával, hiszen attól még hiteles marad.

A TMZ azonban a sok pletyka, magánéleti ügyek mellett olyan sztorikat is közöl, amelyekre egy magát komolynak tartó híroldal is büszke lenne. 2012-ben például ők publikálták azt a videót, amelyen négy amerikai tengerészgyalogos látható Afganisztánban, amint halott helyi lázadók holttestére vizelnek. A felvételek nyomán bűnügyi nyomozás indult, a tengerészgyalogosokat pedig börtönbüntetésre ítélték.

A weboldal működése sokkal inkább hasonlít a CIA tevékenységére, semmint egy hírszerkesztőségre. Egy átlagos fotósnak akár több forrása is lehet: egy az utasfelvételnél, egy a csomagrakodók között, egy a gépen és egy a reptér étteremben.

A TMZ hírszerkesztője, Harvey Levin 2014-ben az év digitális főszerkesztőjének választották, rajongói szerint ő a nagy igazmondó, aki azokat a dolgokat hozza nyilvánosságra, amit mások el akarnak titkolni.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 570

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.