Központ
2020. június 02. kedd, Anita, Kármen

Beszélünk vagy kommunikálunk?  

Központ június 26, 2017 Kávé mellé

„Dehát szakításban voltunk!” – néhány szó és a belőle fakadó félreértés, amely közel tíz éven keresztül szolgált szórakoztató elemként a Jóbarátok című sorozatban. Rachel szünetet kért, amit Ross szakításnak vélt, így szívek hasadtak meg. Ismerős történet, és nemcsak a közkedvelt sorozatból…

Rachel és Ross létezik, szinte minden kapcsolatban jelen vannak. Barátok, házastársak, kollégák és ismerősök nap mint nap átélik azt az érzést, hogy elbeszélnek egymás mellett. Azonos a nyelvünk, mégsem értjük egymást. A probléma megoldása egyszerűnek hangzik, ám teljesítése sokkal bonyolultabb: nem beszélni, hanem kommunikálni kéne!

Változtass a szavaidon, és megváltozik a világod is

Egy idős férfi egy épület előtt ülve kéreget „vak vagyok, kérem, segítsen” feliratú táblával maga mellett. Nem nagyon figyelnek rá, mindaddig, amíg fel nem bukkan egy nő, aki elveszi a táblát, ráírva a hátoldalára, hogy „ez egy csodálatos nap, és én nem láthatom”. Kis idő múlva, csak úgy ömleni kezd az adomány. Ismerős a történet? A kisfilm bejárta a világot, ami nem véletlen, hiszen benne van minden, amit a tudatos kommunikációról illene tudni.

A szó veszélyes fegyver, ezért meg kell tanulni bánni vele. Bármennyire is meglepő, idegen nyelven könnyebben elkerülhetőek a félreértések, a nem azonos anyanyelvből adódó korlátok egyszerűbbé teszik a beszédet, így a felek sokkal kisebb valószínűséggel bonyolódnak felesleges körökbe, nem magyarázzák a túl a dolgokat.

Mi a baj? Semmi!

Milliónyi sorstársunkkal együtt a világ legtipikusabb félreértései férfiak és nők között születnek. Azaz a nő nem mondja meg, hogy mit szeretne, csak céloz rá, így amikor az nem teljesül, megsértődik. Bár minden romantikus elképzelésnek ellentmondd, mégis az a tapasztalat, hogy minél pontosabban ad hangot egy nő az akaratának, annál kevésbé fog csalódni.

A férfiak ugyanis nem tudnak a sorok közt olvasni – vagy nem is akarnak – de a lényeg, hogy nem teszik. Nem értenek az utalásokból, nem úgy jár az agyuk, hogy képesek legyenek venni a számukra láthatatlan üzeneteket. Biztosan vannak kivételek, de általánosságban ez az igazság. Olyan férfi, mint a Patrick Dempsey alakította Jack a Bridget Jones babát vár című filmben, nem létezik. Annyira nem, hogy még a filmben sem győzedelmeskedik.

De vissza a valóságba! Az már szinte kimagasló férfiú empátiára vall, ha az illető felteszi a kérdést: „Mi a baj?”, majd erre megkapja a szokásos „semmi” választ, és mégis tudja, hogy valami baj van. Legtöbben még ekkor sem tudják, hogy az esetben a nő szájából elhangzó „semmi” vélt és valós sérelmek tucatjait foglalja magába, és súlyos következményekkel jár.

Néma gyereknek

A Nem kellesz eléggé című sikerkönyv nagyon jól rámutat a dolgok igaz mivoltára. Gyakorlatilag az egész azt ecseteli, amikor a nő nem hajlandó észrevenni, hogy nem kell eléggé, és folyamatosan felmenti magában a figyelmetlen férfit. Ezt nevezik hallgatásból eredő kommunikációs félreértésnek. A legrosszabb fajta, mert bármennyire is képes elbeszélni egymás mellett két ember, ha legalább beszélnek egymással, akkor elmondható, hogy megpróbálták. A néma gyereknek anyja se érti a szavát szólásmondásnak millió variációja létezik a valóságban: sértődött, egymáshoz nem szóló párok, egymással évek óta nem beszélő családtagok, duzzogó szerelmesek. Valójában ezek okozzák a legnagyobb kommunikációs félreértéseket, nem a rosszul, rossz időben vagy épp nem kellően részletezett szavak.

Felgyorsult a világunk, akárcsak a kommunikáció, túl sok információt akarunk rövid idő alatt közölni, ami gyakran félreértésekhez vezet. Ezért is kell beszélni, elmondani, kifejezni, megmagyarázni, részletezni, hogy mi jár a fejünkbe, és akkor nem történhet olyan nagy tragédia, amin legalábbis ne lehetne idővel egy jót nevetni. Hiszen a Jóbarátok záró epizódjában, még Rachel is elmosolyodik először, amikor előkerül a „szakításban voltunk”.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 1608

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.