Központ
2017. december 12. kedd, Gabriella
Derült
Ma
Derült
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Jórészt felhős
Csütörtök
Jórészt felhős

Brit tudósok szerint a szerelem valóban „részegít”

Központ május 27, 2015 Kávé mellé

A Birminghami Egyetem tudósainak összehasonlító kutatása szerint az alkohol és a „szerelemhormonként” is ismert oxitocin nagyon hasonló hatással van a szervezetünkre: mindkettő képes hatalmas eufóriát okozni – de ugyanakkor destruktív viselkedést is kiválthat belőlünk.

alkohol

A Neuroscience and Biobehavioral Reviews című folyóiratban megjelent tanulmányt a hír24.hu idézte.  Készítői olyan korábbi kutatások eredményeit összegezték, amelyek az oxitocin és az alkohol élettani hatásait vizsgálták.

Előbbi akkor termelődik nagy mennyiségben a testünkben, amikor erős érzelmi kötődést alakítunk ki valaki mással – például szerelembe esünk, vagy gyerekünk születik – és így elképesztően jótékony hatásai lehetnek az egészségünkre és hangulatunkra – általános életminőségünkre – nézve. Igen ám, csakhogy akár a túlzott alkoholfogyasztásnak, a megnövekedett oxitocin-termelődésnek is lehetnek árnyoldalai.

„Mivel úgy gondoltuk, ez egy olyan terület, amelyet érdemes alaposabban is megvizsgálni, egy sor, az oxitocin és az alkohol hatásaival foglalkozó kutatást áttanulmányoztunk, és megdöbbentő hasonlóságokat találtunk a két vegyület között” – írta sajtóközleményében Ian Mitchell, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók a növekvő agresszivitást és a féltékenységet emelték ki az „oxitocin-túladagolás” negatív hatásai között. Elméleteiket laboratóriumi kísérletekkel is alátámasztották

Forrás: hir24

Share Button
Ennyien olvasták: 256

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.