Kávé mellé

Brutálisan drágult a kávé

Az Intercontinental Exchange (ICE) határidős tőzsdén egy font (45,36 dekagramm) arabica ára 1,66 dollár volt szerdán, míg 2013 decemberének végén csak 1,16 dollár volt az ár fontonként. Az árnövekedés éves szinten 43 százalék volt.

kv

Az arabica ára széles sávban ingadozott 2014-ben. Október elején több mint kétéves csúcsot döntött az ár, mert Brazíliában szárazság miatt csökkent a termés, de ahogy jobbra fordult az időjárás és megérkezett az eső, a kávé ára is elkezdett csökkeni.A gyengébb minőségű robusta kávéfajta ára szintén emelkedett 2014-ben. Szerdán a tonnánkénti ár 10 dollárral 1916 dollárra nőtt, ez éves szinten 13,8 százalékos drágulásnak felel meg.

A nemzetközi árupiacon a kávéval ellentétben a cukornád ára csökkent. A cukornád ára fontonként 14,52 cent volt, éves szinten 11,5 százalékot esett az ára. A cukornád ára már a negyedik egymást követő év óta csökkent.A kávébab ára 2014 egészét nézve nőtt, 2910 dollár volt tonnánként szerdán New Yorkban a határidős piacon márciusi szállításra, éves szinten 7,4 százalékkal drágult.

Forrás: figyelo.hu

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.