Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Depressziót okoz a túl sok üdítő?

Központ január 10, 2013 Kávé mellé

Depressziót okoz a túl sok üdítő?

Összefüggést találtak a kalóriaszegény üdítőitalok fogyasztása és a depresszió megnövekedett kockázata között egy friss amerikai tanulmány írói. 

 

Szakemberek 263 900 felnőtt amerikai adatait elemezték. Az 50-71 közöttieket 1995-96-ban kikérdezték arról, isznak-e üdítőitalokat. Tíz évvel később, 2004 és 2006 között ugyanezeket az embereket megkérdezték arról is, diagnosztizáltak-e náluk depressziót 2000 után. 


A rendszeresen napi négy vagy annál több doboz bármilyen szénsavas üdítőitalt fogyasztók körében 30%-kal nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy depressziót diagnosztizálnak, mint azoknál, akik nem ittak szénsavas üdítőitalt. 

A depresszió kockázata még magasabb volt azok esetében, akik kalóriaszegény szénsavas üdítőitalt fogyasztottak – 31%-kal növekedett a kockázat. A nem kalóriaszegény szénsavas üdítőt fogyasztók körében pedig 22%-kal volt magasabb a depresszió kockázata. 

A rendszeresen napi négy vagy több doboz kalóriaszegény gyümölcsös üdítőitalt fogyasztók esetében 51%-kal nagyobb volt a valószínűsége a depresszió diagnosztizálásának azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztottak ilyen üdítőitalt. 

Az Észak-karolinai Nemzeti Egészségügyi Intézet szakemberei az amerikai neurológusok idei konferenciáján ismertetik tanulmányukat. 

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy tanulmányuk mindössze összefüggést talált a kalóriaszegény üdítőitalok fogyasztása és a depresszió megnövekedett kockázata között, nem pedig megállapította azt, hogy a diétás szénsavas vagy gyümölcsös üdítőitalok fogyasztása depressziót okoz. Bár a kutatók figyelembe vettek számos olyan tényezőt, amely hatással lehet eredményeikre – mint például az életkor, a nem, a képzettség, a dohányzás, a fizikai aktivitás, a testtömegindex (BMI), az energiabevitel – ugyanakkor lehetségesnek tartják, hogy más körülmények is, mint például a depresszió korábbi előfordulása a családban vagy a stresszes életmód, magyarázatot adhatnak az összefüggésre. 

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megerősítsük ezeket az eredményeket – idézte Honglei Chent, a tanulmány egyik készítőjét a Live Science . 

Az eredmények alátámasztják egy 2011-es tanulmány megállapításait, amely összefüggést tárt fel a kávéfogyasztás és a depresszió kisebb kockázata között. “A kávé nagy mennyiségű koffeint tartalmaz, amely közismerten serkenti az agyat, ami hangulatbefolyásoló tényező” – tette hozzá Chen.

Forrás: hvg, mti

Share Button
Ennyien olvasták: 547

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.