Kávé mellé

Divatbakik a politikusnők világában

A politikusnő, aki kivezeti országát az Európai Unióból, Nagy-Britannia miniszterelnöke, a konzervatív párt feje: Theresa May. Ha rákeresünk vele kapcsolatosan a világhálón a leggyakrabban keresett szavak és kifejezések címszó alatt a következők kerülnek elő: Theresa May kora, Theresa May és a brexit, Theresa May cipői.

Nem véletlenül keresnek rá ilyen sokan a politikusnő cipőire: a pártelnök asszony az évek során mindvégig ragaszkodott politikai és diplomáciai megjelenésein a maga nőies stílusához, ami eddig is kritikát váltott ki, amióta azonban miniszterelnök lett, még nagyobb vihart kavart. May asszony ugyanis igencsak kedveli a törpesarkú cipőket.

Bűnözés magassarkúval

Ami sok, az sok. Egy női politikus törpesarkúban? A kérdés persze csak irónia. A valódi kérdés az, hogy kinek fáj és miért?

May és Merkel brexit szavazása utáni találkozója során az egész világsajtót bejárták azok a képek, amelyen a brit politikusnő egyébként meglehetősen csinos, leopárdmintás, és a német kancellár teljesen visszafogott, kissé ódivatú, fekete, kényelmi cipőben van. A fotón nem látszik más, csak két nő egymás felé néző lábfeje, illusztrálva mindezzel…mit is? A két ember különbözőségét, jellemét, azt, hogy kinek mennyi dolga volt a találkozó előtt, hogy az egész napját és fizikumát figyelembe véve hogyan választott a cipős szekrény darabjai közül, vagy húzta fel oda sem figyelve azt a párat, amit a tanácsadója ajánlott neki? A képek készítői és közlői láthatóan mély jelentést tulajdonítanak ezeknek a fotóknak.

Nagy-Britannia szakszervezeti vezetői arra szólították fel Theresa Mayt, hogy változtasson az ízlésén. „Miniszterelnökünk híres leopárdmintás magas sarkúival, bőrcsizmáival és Jimmy Choo cipőivel, ha igazán példát szeretne mutatni, két dolgot tehet. Az első, hogy kényelmes, lapos talpú cipőket visel, miközben a kormánnyal és az EU vezetőivel találkozik. Ezáltal a média is láthatja, hogy igenis lehet valaki az ország legerősebb nője anélkül, hogy dizájnercipőket viselne, pusztán a férfiak kedvéért” – nyilatkozta Penny Robinson szakszervezeti vezető egy közleményben a Szakszervezeti Vezetők Kongresszusa után. A felhívás nem véletlen, hiszen ezen a kongresszuson a vezetők törvényjavaslatot tártak a kormány elé, ami büntetné az olyan munkahelyi előírásokat, amelyek előírják a női dolgozóknak a magassarkú viseletét, hiszen erre egy szabad országban élő nőt senki sem kötelezhet. De vajon mennyire logikus lépés minderre azzal reagálni, hogy saját miniszterelnöküket olyan cipők viselésére kötelezik, amelyet ő nem szeret hordani?

Íme, egy újabb példa a tengerentúlról. Nálunk még nem ismert a filibuster szó jelentése, miszerint az amerikai szenátus törvényei értelmében egy képviselő, ha feláll, addig beszélhet, ameddig csak kedve tartja. Ezt a törvényt kihasználva előfordul, hogy ha fontos szavazásokat akarnak megakadályozni, a képviselők legendásan hosszú beszédeket tartanak, s ezzel nyilván sokszor emberfeletti erőfeszítéseket tesznek egy számukra fontos ügy érdekében.

2013-ban Wendy David szenátor asszony 13 órán keresztül beszélt, hogy megakadályozzon egy szavazást, amely az abortusztörvény szigorítására irányult volna. Ez egy igazán szép kiállás egy ügy mellett, amiért nők milliói lehetnének hálásak neki, a média azonban ehelyett azzal kezdett foglalkozni, hogy mit viselt Davis asszony a beszéde alatt. Futócipőt, ami minden csak nem elegáns.

Úgy fest tehát, hogy egy politikusnőn egyaránt kritizálhatóak a kényelmes cipők és a stílusos dízájnercipők. Persze a férfi politikusok sem kivételek a „divatbakik” alól, jó példa erre Donald Trump, akit sokan megszólnak a külseje miatt, pedig ettől se rosszabb, se jobb politikus nem válik belőle. A női politikusoknál azonban a figyelem mindig a külsejükre irányul először, akárcsak a vörös szőnyegre érkező sztároknál. Amikor Theresa May első napját töltötte miniszterelnöki munkakörében, a legnagyobb angol napilap divatrésze részletesen taglalta, hogyan fest „klasszikus, de nem régimódi” kabátjában, milyen a cipője, a kiegészítői. Természetesen Cameron beiktatásakor nem készült hasonló helyzetjelentés az akkori miniszterelnök mandzsettagombjáról, ingjéről vagy cipőjéről.

Egy nővel kapcsolatban a legalapvetőbb téma, hogy mit visel, és csak utána az, hogy mit tett le az asztalra. Az igazsághoz persze hozzátartozik az is, hogy a nők számára sokkal szélesebb a ruhaválaszték. Az is egyértelmű, hogy szándékosan vagy sem, de mindenki valamilyen üzenetet közvetít a stílusával és az öltözködésével, azonban legyen nő vagy férfi az illető, nem attól lesz szavahihető és jó vezető, amit hord.

Timár Tímea

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.