Központ
2020. július 08. szerda, Ellák

Drón – Az „egek” királya

Központ szeptember 4, 2017 Kávé mellé

Már szinte alig van esküvő és filmforgatás drónok nélkül, de a zümmögő gépmadarak a szórakoztatásnál sokkal többre hivatottak. Megmenthetik az erdőket, az elefántokat, és olyan típus is készülőben van, amit a katasztrófák éhező áldozatai meg is ehetnek.

 Dubaiban bevezetnék a dróntaxit. Lettországban egy ejtőernyőst a tévétorony tetejéről tizenhat propelleres gép emelte háromszáz méter magasra, aki onnan ugrott le. A gyártó szerint a „teherdrón” mentőexpedíciókat is segíthet, például égő épületnél. A drónok egyértelműen fénykorukat élik.

Bár pilóta nélküli repülőgépek már az 1960-as években is léteztek, de a drón kifejezés csak mostanában terjedt el. Míg eleinte katonai feladatokra alkalmazták őket, ma már a néhány grammos változattól a kisebb repülőgép méretűig bármilyen típus megtalálható.

A drónokat bevetették a környezetvédelemben is, például Szumátra szigetén a földművesek kiterjesztették ültetvényeiket az elefántok élőhelyére, és sokszor megölik azokat az állatokat, amelyek elpusztítják a terményt. Ezért egy természetvédő szervezet drónokkal figyeli az elefántokat, és ha a gazdák területére tévednek, elhajtják őket. Egy korábbi NASA-mérnök a folyamatosan zsugorodó erdők megmentésére azt találta ki, hogy drónokról előcsíráztatott magokat lő a földbe. Naponta harminchatezer fát szeretne ültetni. Japán tudósok apró – ragacsos anyaggal bevont – drónokkal pótolnák a kihalófélben lévő méheket, és olyan programon dolgoznak, amely felismeri a beporzásra váró virágokat. A rotterdami kikötőben napelemes dróncápák gyűjtik össze a vízbe dobott szemeteket.

Drón mint paparazzi

A távirányítós repülőknek nem mindenhol örülnek.

A hatvanöt éves, virginiai Jennifer Youngman a vasárnapi istentisztelet után éppen a puskáját pucolta a tornácon, amikor egy zümmögő drón repült át a birtoka felett. A nő arra gyanakodott, hogy lesifotósok próbálják lefényképezni a szomszédjában lakó Robert Duvallt, a Keresztapa egyik sztárját, ezért szilánkokra lőtte a gépet.

A kambodzsai fővárosból, Phnompenből azután tiltották ki a drónokat, hogy egy német turista levideózta a király anyját torna közben. Brit börtönökbe többször csempésztek be drónnal drogot, cigit, telefont, fegyvert. Komoly gondot jelentenek az ipari kémkedéshez használt gépek, de a Bayern Münchennél sem arattak osztatlan tetszést a stadion felett repkedő kamerák. Tavaly viszont megjelent a piacon az a jelzavaró „láthatatlan falként” működő védelmi rendszer, amelynek közelében a drónok elveszítik a kapcsolatot a kezelővel, ezért automatikusan visszarepülnek a felszállási pontjukhoz.

Bár a modernebb gépek automatikusan fékeznek, ha a kezelőjük ügyetlenkedési miatt belecsapódnának valamibe, még fordulnak elő balesetek. Egy New York-i nő például éppen számítógépezett a huszonhetedik emeleten, amikor az ablakát betörte egy drón. Egy szingapúri férfi légi felvételt készített Budapesten, a Szabadság híd felett, amikor a gépe egy kocsi szélvédőjére zuhant. Enrique Iglesias pedig a koncertjein rendszeresen elkapott egy drónt, hogy azzal videózhassa le a közönséget. Aztán egy mexikói fellépésen a propellerbe nyúlt – a műsort vérző kézzel, véres pólóban fejezte be.

Hazánkban legtöbben fotózásra, videózásra használják a drónokat, ami annak is köszönhető, hogy két éve jelentősen csökkent a gépek ára, így sokan próbálkoznak efféle munkákkal. Az amerikai PwC kutatás eredményei alapján, azonban a drónok néhány éven belül 127 millió dollár értékű munkát vesznek át az emberektől.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 573

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.