Központ
2019. január 17. csütörtök, Antal, Antónia

Egy összetéveszthetetlen arc: Kevin Spacey

Központ december 30, 2016 Kávé mellé

„Minél kevesebbet tudsz rólam, annál könnyebben meg tudlak győzni arról, hogy a képernyőn látható szereplő én vagyok.” Talán ez az egyik leghatásosabb „fegyvere” a világszerte ismert filmszínésznek, akinek neve ma már fogalom a szakmában. Kevin Spacey komolyan gondolja, amit mond, és élete titkaiba csak nagyon ritkán enged bepillantást. Azok közé tartozik, akik szerint fontos elválasztani a hivatást a magánélettől, mert így könnyebb megbirkózni azzal a nyomással, ami a sztárvilágban ma már elkerülhetetlen.

Kevin Spacey Fowler 1959. július 26-án született South Orange-ben (New Jersey) egy középosztálybeli családban. Kevin gyerekkorában nem is sejtette, hogy valaha színész lesz, ugyanis szülei katonaiskolába íratták, s ha vulkanikus természete nem tör felszínre, valószínűleg a tiszti hivatás mellett marad. Vérmérséklete azonban nem hagyta nyugodni, ezért fegyelmi okokból eltanácsolták az iskolából. Az energiától duzzadó ifjú a színjátszásban találta meg élete célját, és miután New York Cityben felvették a Juilliard főiskolára, már nem volt kérdéses, hogyan folytatja.

Annak ellenére, hogy tehetsége már pályafutása elején nyilvánvaló volt (hisz mind a színházban, mind a tévés szerepléseken jól teljesített), az igazi hírnév viszonylag későn „talált rá.” 1992-ben Spacey Jack Lemmon és Al Pacino társaságában bizonyíthatott (Glengarry Glen Ross, 1992), majd az L.A. Confidential (1996) is jó kritikát kapott. A sikerre már méltán éhes színész 1999-ben Sam Mendes filmjében kapott főszerepet (Amerikai szépség), amely egy halom Oscar-díjat söpört be, és Spacey elnyerte a legjobb főszereplőnek járó díjat. A film főhőse a 40-es éveiben vegetáló Lester Burnham, aki az amerikai középosztály unalmas életét kénytelen élni, leszámol előbbi életformájával, és fenekestől felfordítja életét. Egyre nagyobb energiával veti bele magát a küzdelembe, hogy kilábaljon a lelki válságból.  Már majdnem „egyenesben” van, amikor egy félreértés (vagy netán a végzet?) pontot tesz élete nagy-nagy kalandjára.

A szóban forgó film sikere Spacey-nek (és az elsőfilmes Sam Mendesnek egyaránt) hatalmas önbizalmat adott.  Ezután derült ki csak igazán Spacey sokoldalúsága, rögtönző képessége és rugalmassága, ahogy minden szerephez idomulni tud. Nehéz lenne eldönteni, hogy melyik szerepben teljesített legjobban. Bármilyen karaktert alakít, arca összetéveszthetetlen, magán viseli a hitelesség névjegyét. A jövő kezdetében (2000) Eugene Simonet szociológia tanárként próbálja rávezetni a diákjait az élet szépségeinek értékelésére, miközben ő maga komoly gondokkal küszködik. Egy értelmes diák szokatlan őszinteségével, nyitottságával felkelti a pedagógus érdeklődését, akinek az élete váratlanul megváltozik.

Kevin Spacey előszeretettel játszik olyan filmekben, amelyek komoly társadalmi, politikai kérdéseket, erkölcsi dilemmákat feszegetnek. Ilyen például a David Gale élete (2003). A főhős, David Gale (egy jeles értelmiségi) éveken keresztül vehemensen kampányol a halálbüntetés ellen. A sors úgy hozza, hogy egy különös ügy kapcsán halálra ítélik, ő pedig bizonyos elvi okok miatt nem menti a menthetőt. A tragédia elkerülhetetlen. A Casino Jack (2010) a politika útvesztőiről és a mindent átható korrupcióról szól. A Spacey által megformált Jack Abramoff egy dörzsölt, minden hájjal megkent fickó, aki a pénztől és a hatalomtól megrészegülve nem ismer korlátokat. Az idők során begyűjt magának néhány ellenséget, akik később a vesztét okozzák. Jack nem képes méltósággal veszíteni, nem akarja elismerni, hogy vége a játszmának.

A Krízispont (Margin Call, 2011) a pénzügyi válság kirobbanása előtti helyzet rövid elemzése. Sam Rogers figurája ismét kapóra jött Spaceynek, aki nagyszerű a szerepben. A rutin, a kifejezőképesség és a bölcsesség egyenlő arányban hatja át Spacey alakítását.  Sam Rogers az egyik fiatal kollégától meglepetésszerű információt kap a pillanatnyi helyzetről. A baj óriási, a várható következmények ijesztőek. Bár jól tudja, hogy a pénzügyi világ kegyetlen, Rogers mégis megpróbálja emberi módon kezelni a helyzetet. Más kérdés, hogy ez egyáltalán sikerülhet-e neki.

Kevin Spacey legutóbbi telitalálata a Kártyavár (House of Cards) tévéfilm-sorozat. Itt Francis Underwood politikusi cipőjében jár fel és alá, és nemegyszer pengeélen táncol. Underwood profi politikus, aki viszont ugyanakkor hús-vér ember, és bármennyire is keménynek láttatja magát, valójában nagyon sebezhető – amolyan Spacey-s!

Demeter Attila

Share Button
Ennyien olvasták: 388

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.