Központ
2020. május 30. szombat, Janka, Zsanett

Egy zseniális kísérlet: így mobiloznak a diákok a tanórákon

Központ május 3, 2016 Kávé mellé

Egy angoltanár több osztályt megkért arra, hogy küldjenek neki órán sms-t, de úgy, hogy ő ne vegye észre a telefonhasználatot. Döbbenetes eredménye lett a kísérletnek.

A budapesti Madách-gimnáziumban tanító Prievara Tibor a blogján számol bea tanulságos kísérletről.

„Tavaly kihívtam több osztályt, hogy óra alatt küldjenek el nekem egy sms-t úgy, hogy én ne veszem észre. Elég magabiztos voltam, azt gondolván, hogy azért nagyjából tudom, hogy mi minden történik körülöttem. Csúnya bukás lett a vége, csak az nem küldött sms-t, aki nem akart.”

Idén megismételte a tesztet (immár a korábbinak a tapasztalataival), és egy kilencedikes osztállyal játszotta el ugyanezt. Mint írja, gondolta, hogy nem fog idén sem nyerni, de az, ami következett, egészen megdöbbentette.

„Az, hogy 15 perc után kaptam a 17 fős csoportból 10+ sms-t, az hagyján. És tényleg nem vettem észre – pontosabban az elsőt lebuktattam, és ettől nagy lett a mellényem. No, mindegy, aztán kezdődött az igazi macska-egér játék. Volt, aki először csak egyszerűen felhívott Messengeren, és volt, aki a táblán látható tízsoros kiírást küldte el hibátlanul. És ez mind semmi, mert olyan is volt, aki megcsinált egy feladatot, majd lefényképezte, és ezt továbbította nekem Messengeren, egy üzenettel, hogy akár ki is javíthatnám. Aztán az egyik diák angol szavakat kérdezett, és megint más az elolvasandó olvasmányból két teljes bekezdést kimásolt és elküldött. Nem beszéltem még akkor a matricadömpingről, és arról sem, aki regisztrált egy teljes Facebook-profilt, méghozzá ‘Nyertünk, tanár úr’ néven, majd bejelölt ismerősként.”

Volt, aki selfie-t küldött, de olyan is, aki lefotózta a tanárt, és a fejére egy macskát applikált, és ezt küldte el neki. Mindezt úgy, hogy az angolóra folyt, a pedagógus pedig semmit nem vett észre.

„És ismét bebizonyosodott – fogalmunk sincs arról, hogy mi történik az osztályteremben… már ha nem akarják a diákok, hogy fogalmunk legyen” – összegezte a tapasztalatokat Prievara Tibor.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 423

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.