Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Egyre kevesebben járnak fogorvoshoz

Központ október 4, 2012 Kávé mellé

fogEgyre kevesebben járnak fogorvoshoz

Ötödével csökkent idén azoknak a száma, akik fogorvosi kezelést igényeltek, mert az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) a kezelés költségének nagyon kis hányadát állja, még a gyerekeknek sem teljesen ingyenes a kezelés – jelentette ki dr. Alexandru Brezoescu, a Fogorvosok Országos Szövetségének elnöke. 

 

“A fogorvosi kezelés a legmostohább körülmények között zajlik. A fejkvóta 70 bani évente egy személyre. A CNAS azoknak a rendelőknek utal ki 1 000 lejes pénzösszeget, amelyek szerződésben állnak a pénztárral. Ebből a pénzből két műfogsort tudunk felhelyezni. Ha nincs protézisre igény, akkor az összegből néhány fogszuvasodást tudunk kezelni, és néhány fogat kihúzni, körülbelül ennyi” – fogalmazott Brezoescu.

A Fogorvosok Országos Szövetsége arra kéri a CNAS-t, hogy biztosítási szerződést ne a fogorvosi rendelőkkel, hanem a páciensekkel kössön.

A fővárosban például 3900 fogorvos van, de csak 10 százalékuk szerződött le a biztosító pénztárral. Ha mindenik rendelő megkötné a szerződést, akkor a kiutalt összeg 2-3 lejre csökkenne.

A Bukarestben működő 130 iskolai fogorvosi rendelőbe kiutalt összeg kevesebb mint 100 ezer gyerek kezelésére elég, ezért a Fogorvosok Országos Szövetsége arra is felhívta a figyelmet, hogy fontos lenne a népesség szájhigiéniás oktatása.  

forrás: manna.ro/mediafax

 

Share Button
Ennyien olvasták: 415

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.