Központ
2017. november 19. vasárnap, Erzsébet
Eső valószínű
Vasárnap
Eső valószínű
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Havazás
Kedd
Havazás

Egyre kevesebben járnak fogorvoshoz

Központ október 4, 2012 Kávé mellé

fogEgyre kevesebben járnak fogorvoshoz

Ötödével csökkent idén azoknak a száma, akik fogorvosi kezelést igényeltek, mert az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) a kezelés költségének nagyon kis hányadát állja, még a gyerekeknek sem teljesen ingyenes a kezelés – jelentette ki dr. Alexandru Brezoescu, a Fogorvosok Országos Szövetségének elnöke. 

 

“A fogorvosi kezelés a legmostohább körülmények között zajlik. A fejkvóta 70 bani évente egy személyre. A CNAS azoknak a rendelőknek utal ki 1 000 lejes pénzösszeget, amelyek szerződésben állnak a pénztárral. Ebből a pénzből két műfogsort tudunk felhelyezni. Ha nincs protézisre igény, akkor az összegből néhány fogszuvasodást tudunk kezelni, és néhány fogat kihúzni, körülbelül ennyi” – fogalmazott Brezoescu.

A Fogorvosok Országos Szövetsége arra kéri a CNAS-t, hogy biztosítási szerződést ne a fogorvosi rendelőkkel, hanem a páciensekkel kössön.

A fővárosban például 3900 fogorvos van, de csak 10 százalékuk szerződött le a biztosító pénztárral. Ha mindenik rendelő megkötné a szerződést, akkor a kiutalt összeg 2-3 lejre csökkenne.

A Bukarestben működő 130 iskolai fogorvosi rendelőbe kiutalt összeg kevesebb mint 100 ezer gyerek kezelésére elég, ezért a Fogorvosok Országos Szövetsége arra is felhívta a figyelmet, hogy fontos lenne a népesség szájhigiéniás oktatása.  

forrás: manna.ro/mediafax

 

Share Button
Ennyien olvasták: 173

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.