Központ
2020. július 03. péntek, Kornél, Soma

Élénkítő italok – Egy korty lazítás

Központ szeptember 11, 2017 Kávé mellé

Kevés megnyugtatóbb pillanat van annál, mint egy bögre illatos, gőzölgő kávéval bekucorodni kedvenc fotelünkbe. Vagy a munkahelyen meginni egy csészével, hogy aztán újult erővel pörögjön tovább a napunk. Pihentető rituálé ez még a legstresszesebb időszakokban is.

A kávézás segítségünkre van az ébredés perceiben, megkoronázza az ebédünket, felfrissíti a délutánjainkat. És az sem véletlen, hogy igazi közösségformáló erővel bír: lehet családi összejövetel, barátnős traccsparti vagy munkahelyi meeting, egy csésze feketével fesztelen hangulatúvá varázsolható a beszélgetés. Sőt, még egy régóta húzódó, megoldásra váró probléma megbeszéléséhez is lökést adhat egy finom tejeskávé. Több kutatás is igazolta már, hogy a fekete ital mennyire jótékonyan hat a szervezetre. A legjobb étkezés után inni, mert elűzi az álmosságot, és lendületet ad az emésztéshez. Akár az illatos tea Ázsiából, a matétea Dél-Amerikából, a forró csokoládé és társaik.

A legismertebb élénkítő ital kétségkívül a kávé, az erős és rövid eszpresszó, a tejhabos kapucsínó, a hosszúkávé, cukorral, mézzel, tejjel, tejszínnel, kakaóval, fahéjjal ízesítve, vagy feketén, cukor és tej nélkül – ki hogyan szereti. A teljesítőképességet felpörgető hatóanyag a koffein és közeli rokona, a teobromin, amely megtalálható a teában, a kakaóban, a csokoládéban, némelyik üdítőben, valamint nagyobb mennyiségben az energiaitalokban is.

A frissítő koffein titka

A koffein gyorsan csökkenti az álmosságot, az unalmat és a fáradtságot. Enyhíti a depressziós hangulatot, elűzi a szellemi kimerültséget, növeli a memória kapacitását, a koncentrációt és az intuíciót. Mivel tágítja az ereket, enyhíti a fejfájás és a migrén kínjait, javítja az érzékelést. Koffein hatására javulnak a feltételes reflexek, csökken a reakcióidő.

Bár a koffein emeli a pulzusszámot, és nagyobb mennyiségben heves szívdobogást okoz, a legújabb kutatások szerint a vérnyomást alig befolyásolja. Serkentő és értágító hatása miatt a koffein szíverősítő gyógyszerek alkotórésze. Napi három csésze kávé 30 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, legalábbis egy 15 év eredményeit összefoglaló kutatás szerint. A koffein mellett a kávé jótékony összetevője egy erős antioxidáns hatású vegyület, amely védi a sejteket, az anyagcsere során keletkező károsodásoktól, csökkentve az erek beszűkülését okozó gyulladásos állapotot.

A kávé serkenti a vizeletkiválasztást. Ezért érdemes követni a több mint százéves kávéházak jó hagyományait, ahol minden csésze kávé mellé egy pohár vizet is felszolgáltak.

Barátságosan frissít 

Míg a kávé felpörget, addig a tea lassabban fejti ki élénkítő hatását, és hosszabban cseng le, finomabban serkenti az idegrendszert. Egy csészényi fekete teában mintegy 40-50 mg koffein van, ennyit a felnőttek naponta két-három alkalommal is gond nélkül fogyaszthatnak. A tea antioxidáns hatású vegyületeinek köszönhetően csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és bizonyos daganatok kialakulásának a kockázatát.

A kakaó, akárcsak a feketecsokoládé – érvédő vegyületeket, antioxidánsokat és jórészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz, átsegít a szellemi kimerültség okozta mélypontokon, de a gyerekekre még erőteljesebben hat: felpörgeti őket.

Ezért a kakaó legyen reggeli ital, majd legfeljebb uzsonna mellé kínáljuk, de lefekvés előtt semmiképp, mert megnehezíti az alvást.

Rejtett veszély

Az energiaitalok és némelyik üdítő azért lehet különösen veszélyes, mert átmenetileg felpörget, növeli a teljesítményt, de utána még erőteljesebb fáradtságot okozhat, amely újabb és újabb fogyasztásra ösztönöz. Egyre többen kimerültség ellen nyúlnak energiaitalhoz, a túlzott fogyasztása pedig egyre elterjedtebb a tizennyolc év alatti fiatalok körében. Nagy mennyiségű energiaital fogyasztás előidézheti a koffeintúladagolás tüneteit: erős hányingert, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust. Nyugtalanságot, álmatlanságot.

Kimerültség ellen elsőként legjobb meginni egy nagy pohár vizet lassan, kortyonként, hiszen a szomjúság rontja a koncentrációs képességet, és gyorsan érezhető a víz frissítő hatása. Egészséges élénkítő ital a frissen facsart narancslé, mert a szervezet hidratálása mellett a vércukorszintet is megemeli. Népszerű reggeli ital a vitaminokban, nyomelemekben különösen gazdag búzafű és más zöldséglevek.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 775

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.