Kávé mellé

Elrabolt életek, kegyetlen valóság!?

Tavaly januárban jelent meg A szoba című film, amely egy kerti fészerben lakó nőről és annak 5 éves kisfiáról szól, akiket fogva tart egy férfi. Sajnos a való élet még ennél is megrázóbb történetekkel szolgál, egy osztrák nőt például huszonnégy évig tartott fogva saját apja, a házuk alatti bunkerban.

1

A bécsi Natascha Kampusch tízéves korában első alkalommal ment egyedül iskolába, amikor Wolfgang Priklopil betuszkolta egy teherautóba, majd bezárt a pincéjébe. Bár a rendőrök eljutottak a házhoz, de nem kutatták át, igaz aligha találták volna meg a lányt, hiszen az odú ajtaja úgy el volt torlaszolva, hogy egy órába telt kinyitni.  A kislány 8 évig raboskodott, a férfi sokszor bántotta, amikor viszont jó passzban volt, vitt neki csokit, könyvet, és még társasjátékozott is vele. 3096 című könyvében Natascha azt írja, hogy csak azért élte túl, mert egy pillanatban meg tudott bocsátani fogvatartójának, és bár senki nem hisz neki, kitart amellett, hogy a férfi nem erőszakolta meg. Néhány év után Priklopil a lányt az utcára is kivitte, előtte viszont figyelmeztette, hogy akitől segítséget kér, azt lelövi.

Fogságának utolsó napján a lány a kertbe tartózkodott, amikor a férfi távolabb ment telefonálni. A lány szökése után a férfi vonat elé vetette magát. Natascha meggyászolta őt, az interjúkért kapott több ezer euróból pedig megvásárolta Priklopil házát.

A szomszéd srác

A clevelandi Ariel Castrót „kedves srácként” ismerték, iskolabuszt vezetett, koncerteken basszusgitározott. Mindenki azt hitte, hogy egyedül él, mit sem sejtve arról, hogy a padlástéren több mint 10 éven keresztül 3 nőt tartott fogva.

3ArielCastro

Michelle Knight huszonegy, Amanda Berry tizenhét, Ginda De Jesus – Castro lányának legjobb barátnője – tizennégy éves volt akkor. A férfi a nőket külön szobában őrizte, Amanda kislányt szült az ötödik évben.

A férfi gyakran úgy tett mintha elmenne otthonról, aztán váratlanul felbukkant, és ha valami furcsát tapasztalta jött a büntetés. A szerencse egy szép napon viszont a lányok mellé állt, 2013 nyarán Amanda észrevette, hogy a férfi úgy ment el otthonról, hogy nyitva felejtette a szóba ajtót, bár csapdára gyanakodott, de kockáztatott. Eljutott a bejárati ajtóig, ahol az üvegen át meglátta az egyik szomszédasszonyt, és dörömbölni kezdett. A nő észrevette, de nem tudott angolul, a lány neve viszont ismerősen csengett a hírekből, a rendőrök pár perc múlva már a házban voltak.

A férfit életfogytiglani börtönbüntetésre és további ezer évre ítélték el, amit csak néhány hónapig bírt, hiszen cellájában felakasztotta magát. A lányok az eset után nem tartották a kapcsolatot egymással, feledve az elmúlt évek szörnyűségeit. Castro házát ledózerolták, annak érdekében, hogy ne legyen belőle turistalátványosság.

Huszonnégy év! Felfoghatatlan!

Az osztrák Elisabeth Fritzlt huszonnégy éven keresztül saját apja tartotta fogva a ház alatti bunkerban úgy, hogy arról az anyja és hat testvére nem is tudott. A mérnök apa Jozef Fritzlt arra kényszerítette, hogy egy búcsúlevélben írja meg a családnak, hogy csatlakozott egy szektához. A lány a pincében összesen hét gyereket szült, a három legkisebbet az apa felvitte magához, úgy, hogy néhány hónapos korukban kirakta őket egy kosárban a ház elé, Elisabeth-tel pedig íratott egy levelet, amelyben arra kéri szüleit, hogy neveljék fel.

Elizabeth Fritzl was locked in a basement for 24 years by her father.

2008-ban a legnagyobb gyerek annyira rosszul volt, hogy az apa/nagyapa kórházba vitte. (A lány itt is csak levélben üzent) Az orvosok találkozni akartak a gondatlan anyával, ekkor az apa kénytelen volt elvinni a lányt, aki kitálalt a rendőröknek.

Az apa a tárgyaláson azt monda, csak azért zárta be lányát, hogy megvédje a drogoktól és a rossz társaságtól. Nagyon bántotta, hogy szörnyetegnek állítják be, mivel kedvesen bánt a lenti családjával is, életben hagyta őket, és még karácsonyfát is vitt nekik. A szabadulás után Elisabeth nevet változtatott, hogy eltűnjön a világ elől. Egyes álhírek szerint a gyerekek állatként kommunikálnak, azonban az anya a pincében még matekozott is velük és tanította őket angolul.

Bár még rengeteg pótolnivalójuk van, Felix, az egyik gyerek például látni akarja az esőt, és érezni a föld illatát.

Timár Tímea

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.