Központ
2020. február 19. szerda, Zsuzsanna

Eminemnek van a legnagyobb szókincse a zeneiparban

Központ július 27, 2015 Kávé mellé

Ami nekünk Arany János a magyar irodalomban, az Eminem a világ zeneiparában, ugyanis neki van a legnagyobb szókincse ebben a szegmensben: a nem egyszer modern William Shakespeareként aposztrofált amerikai rappert Jay Z, Tupac Shakur, Kanye West és Bob Dylan követi a sorban.

eminem
A világ legnagyobb dalszöveg-katalógusa, a Musixmatch mögött álló csapat 25 műfaj 93 legsikeresebb előadójánál nézte meg, hogy a felhasznált szavakat tekintve ki dolgozik a legszélesebb palettáról a számaiban. Az igazságosság jegyében – mivel nem mindegyik művész egyformán termékeny zeneileg – a vizsgálat készítői az egyes előadók száz „legszószátyárabb” számára koncentráltak.

Az összehasonlításból Eminem került ki győztesen, aki eddig 8818 különböző kifejezést használt a számaiban, a második helyet Jay Z szerezte meg 6899 szóval. Tupac Shakur a dobogó harmadik helyét szerezte meg (6596 szó), Kanye West negyedikként (5069 szó), Bob Dylan ötödikként (4883 szó) futott be.

A The Black Eyed Peas a hatodik, Celine Dion a tizedik, Beyoncé a tizenötödik, Robbie Williams a tizenhetedik, Mariah Carey a huszadik helyre került. A dalaiban használt 2524 szóval Taylor Swift negyvenedikként futott be, mindössze egy hellyel – és öt szóval – megelőzve Katy Perryt.

A sereghajtók közé tartozik 1497 szavas szókincsével a Spice Girls, majd rögtön utána Bruno Mars áll a 92. helyen 1489 szóval. A lista legvégén Kenny G amerikai szaxofonista áll, aki dalaiban mindössze 809 szót használva adott el több mint 75 millió lemezt világszerte.

Bár az emberek leginkább az egyszerű popzenét részesítik előnyben, minden idők három legsikeresebb zenei előadója meglehetősen alacsony helyezést ért el a listán: a The Beatles a 76., Elvis Presley a 38., Michael Jackson a 42. helyre került.

És akkor beszéljünk egy kicsit Arany Jánosról is: a magyar irodalom egyik legnagyobb alakjának szókincsét 25 ezer szóra becsülik. Ez nagyjából Eminem szókincsének a háromszorosa.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 460

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.