Központ
2020. január 26. vasárnap, Paula, Vanda

Erdély ihlette a Bikini basszusgitárosának első szólólemezét

Központ február 10, 2016 Kávé mellé

Sóhajok lépcsőháza címmel hosszú, sikeres pályafutása első szólólemezét készítette el Németh Alajos (Lojzi), a Bikini együttes alapítója, basszusgitáros, szerző. Az Erdély előtt tisztelgő CD-n Keresztes Ildikó, Sipos Péter és Nagy Feró is énekel.

lojzi

Tavaly volt 25 éve annak, hogy a Bikini a romániai forradalom után nem sokkal, 1990-ben a magyar rockzenekarok között elsőként fellépett Temesvárott. A nagy sikerű koncertet a Temesvári vasárnap című lemezzel örökítették meg.

„A közönség egy része sírva hallgatta a koncertet. Amikor befejeztük a műsort és bejöttek az öltözőbe, egy kislány azt mondta, azt hitte, hogy ez soha nem fog megtörténni vele. Később is rendszeresen jártunk fellépni Erdélybe, és végigkövettük, micsoda hatalmas fejlődésen ment át azóta a régió, miközben ma is ugyanolyan szeretettel vesznek minket körül és a lelkekben megmaradt a tisztaság” – fogalmazott Németh Lojzi az MTI-nek.

Kitért arra, hogy néhány évvel ezelőtt újra megnősült, székely lányt vett feleségül, bekerült az ottani közösségbe és megfogadta: néhány dalban megpróbálja visszaadni, mit érez. A Sóhajok lépcsőháza című anyag valamennyi zenéjét és szövegét ő írta: a zenék a Bikini világát hozzák, a szövegek a romantikus Erdély-képhez kapcsolódnak.
„Ez tudatos volt, de egyetlen románnak sem akartam az érdekeit sérteni. Egy szeretetlemez kellett – azt akartam megfogalmazni, hogy Erdélyben jó élni, az emberek boldogok, és nem foglalkoznak a politikával. A Lánykérő című szám például a székelyföldi esküvőnkről szól” – jegyezte meg a zenész.

Németh Alajos idén ősszel ünnepli 60. születésnapját, és tavaly töltött be a szakmában negyvenedik évét: 1975 szeptemberében lépett be a Mini együttesbe, ahol négy évet töltött, majd a Dinamitban játszott, 1981-től pedig a Bikiniben. „A szólólemez eddig nem fért bele az életembe, túl nagy volt rajtam a nyomás, korábban szinte minden évben kellett lemezt csinálni a Bikinivel. Napjainkra viszont megszűntek a kiadók körülöttünk, én meg bementem a Hungarotonhoz a szólólemez ötletével. A Bikini ott annak idején 300-400 ezres eladásokat produkált. Reisz Ildikó főszerkesztő azt mondta, hogy tíz éve nem adnak ki popzenét, de most kivételt tesz, annyira tetszik neki az anyag”.

Mint kifejtette, ebben a lemezben benne van minden szakmai tapasztalata, szépek, méltóságosak a gitárszólók. A Keresztes Ildikó által énekelt Nincsen maradásom című dal az utazásról, a szülőföld elhagyásáról szól, ennek középrészében a gitár kilép a rock and rollból és szinte világzenévé alakul. Ehhez készül egy klip, amelyben egy idős táncos lesz látható.

„Annyira összeszoktam a Bikini zenészeivel, Lukács Peta gitárossal, Makovics Dénes szaxofonossal és Mihalik Viktor dobossal, hogy egyértelmű volt, a szólóanyagot is velük veszem fel. Persze ma már nem összezárva írjuk a dalokat, file-okban küldtem nekik a demókat az éterben. Ők feljátszották a részeket, az énekesek ráénekeltek, aztán megcsináltam a keverést” – mesélte a folyamatot Németh Lojzi.
A lemez kilenc dalából ötben az Irigy Hónaljmirigy frontembere, Sipos Péter hangja hallható, Keresztes Ildikó három számot énekel, és közreműködött Pacziga Linda, Huszti Béla és Nagy Feró is.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 600

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.