Központ
2017. december 17. vasárnap, Lázár, Olimpia
Borús
Ma
Borús
Borús
Holnap
Borús
Derült
Kedd
Derült

Erős földrengést jósolnak

Központ november 4, 2013 Kávé mellé

Erős földrengést jósolnak

Egy nagyon mély földrengés következhet be Vrancea térségében – nyilatkozta Gheorghe Mărmureanu, az Országos Földtani Intézet tiszteletbeli igazgatója vasárnap a Pro Tv 20 év múlva című műsorában. 

„Azt mondtam, hogy egy nagyon mély földrengés következhet be. Ez derül ki az elemzéseinkből – fogalmazott a tiszteletbeli elnök. Hozzátette: az 1940 és 1802-ben keletkezett rengések ismétlődhetnek meg, amelyek mélysége 150 km volt, erősségük pedig a Richter-skála szerinti 7,7-es, illetve 7,9-es.  

Arra a kérdésre, hogy milyen térségek kerülnek a kockázati zónába, Mărmureanu elmondta, hogy Dél-Moldva (Focșani, Bákó, Galac), Tulcea, de Besszarábia és az ukrajnai Odessza kikötője is ide tartoznak.

A professzor szerint Észak-Dobrudzsa kolostorai az 1940-es földrengésben mind leomlottak, míg az 1977-es rengésben nem történt semmi velük. Kijelentette: általában a 7-es erősségű földrengések nem okoznak anyagi kárt, és nem követelnek emberi életeket. 

„Bármikor bekövetkezhet egy 7-es erősségű földrengés, akármelyik nap” – mondta tiszteletbeli igazgató.

Legutóbb, október 6-án Vrancea térségében észleltek 5,5-ös erősségű földrengést, ez volt a legerősebb az elmúlt négy évben. A rengéseket Bukarestben, Észak-Bulgáriában és a Moldovai Köztársaságban is érezték.

forrás: manna.ro, realitatea.net

 

Share Button
Ennyien olvasták: 166

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.