Központ
2020. augusztus 08. szombat, László

Erőss Zsolték utolsó órái fotókban

Központ június 3, 2013 Kávé mellé

Erőss Zsolték utolsó órái fotókban

Kiss Péter és Erőss Zsolt életének utolsó pillanatait örökítették meg azok a fotók, amelyeket most hozott nyilvánosságra a Magyarok a világ nyolcezresein program hivatalos oldala. A két magyar hegymászónak 12 nappal ezelőtt veszett nyoma, miután meghódították a Kancsendzönga 8586 méteres csúcsát.

 

Több mint 24 órás mászás után a 45 éves Erőss Zsolt és a 27 éves Kiss Péter május 20-án feljutott a Kancsendzönga csúcsára. A világ 12., nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsán a két magyar hegymászó a spanyol Oscar Cadiach társaságában látható.

A csúcstámadást követő ereszkedés azonban tragédiával végződött. Vincze Szabolcs, az expedíció szóvivője még pénteken azt mondta, hogy a két magyar mászó, a dél-koreai Namsoo Park, valamint a két nepáli serpa, Phu Dorjee és Bibash Gurung akkor vesztette életét, mikor visszafelé indultak a 7400 méteren lévő táborba.

“Péter valószínűleg a fáradtságtól csúszott ki egy kuloárban (jégfolyosóban). Erőss Zsolt vélhetően a fenti régióban maradt, őt nem találták meg, a fotókon sem látták. A holttesteket nem lehet lehozni, a monszun már megérkezett, bizonyára már mindent be is temetett a hó” – mondta a szóvivő.

Kollár Lajos, az expedíció vezetője a 4bakancs.com oldalnak adott interjújában azt mondta, hogy Erőss Zsolt halálát valószínűleg az okozta, hogy nem vitt magával elég folyadékot.

A Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozatot Kollár Lajos, Erőss Zsolt és Mécs László indította el a 2002-es sikeres Everest-mászás után azzal a céllal, hogy a világ mind a 14, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsára jusson fel magyar hegymászó. A Kancsendzönga meghódításával már csak az Annapurna és a K2 lett volna hátra a “nyolcezresek” közül.

Forrás: hirado.hu

 

Share Button
Ennyien olvasták: 316

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.