Központ
2020. június 05. péntek, Fatime, Fatima

Esküvői szokások a nagyvilágból

Központ április 4, 2017 Kávé mellé

Ahányféle házasság, legalább annyiféle szokás, hagyomány és babona létezik, és bár a nyugati világ leginkább üzleti lehetőséget lát benne, a tradicionális elemek mindenhol ugyanazt veszik célba: a hosszú, boldog, közös életet.

Minden népről sokat elárul, hogyan ünnepel, milyenek az esküvői szertartásai. A költségek, a foglalkoztatottak száma, valamint a szervezésre fordított idő szinte azonos. De így is sok helyen tetten lehet érni „valami régit”, generációkon átívelő szokásokat, ami azt üzeni, hogy a mai párok ugyanabban reménykednek, mint elődeik: hogy boldogok lesznek.

A menyasszonyt minden kultúrában védik a rossz szellemektől, van, ahol azért kell tükörbe pillantania, másutt ezért tilos. Régi osztrák babona, hogyha az esküvőjére igyekvő fiatal lány kéményseprővel találkozik szerencsés lesz a házassága. A mai osztrák menyasszonyok már kéményseprőt bérelnek, megelőlegezve a szerencsés végkifejletet.

Az ara megpróbáltatásai Skóciában tűnnek a legkeményebbeknek, ott ugyanis az esküvő előtti este a barátnők, rokonok bepiszkolják a lányt. Tojás- és krumplihéjjal, homokkal dobálják, régen még kátrányban is hempergették. Mindezt azért, hogy ennél rosszabb már ne történjen vele… Aki pedig kenyai férfihoz megy férjhez, jó, ha tisztában van vele, hogy ott a menyasszonyt megköpködik. Nem úgy, mint a török leányzót, akit lánybúcsúján tejben-vajban fürösztenek.

Az orosz esküvők kulcsfogalma a „sok”. Sok vendég, sok köszöntő, sok étel, sok ital…Sok pénz – mondhatnánk, ha arra az egymillió dolláros költségvetésű nászra gondolunk, amelyet egy olajmágnás fizetett a fiának. A násznépet Sting és Jennifer Lopez szórakoztatta, a menyasszonyi ruha pedig huszonöt kilót nyomott a drágakövekkel együtt.

Valami új, valami régi…

Bár a közhiedelem úgy tartja, az esküvő a menyasszony nagy napja, azért ne feledkezzünk meg a vőlegényekről sem, akikre Írországban annyira vigyáznak, hogy szertartás közben a templomot is bezárják, nehogy megszökjenek. A „valami új, valami régi, valami kölcsön, valami kék” babonája minden bizonnyal Angliából ered, de több ország is magáénak követeli. Ugyancsak a britek készítettek először emeletes esküvői tortát. A csokrot is ők kezdték el dobni, megnyitva a jövőt a fiatal hölgyek előtt. Törökországban sem feledkeznek meg a következő esküvőkről, ott a menyasszony cipője talpára írják a hajadon barátnők nevét, és akinek a neve a lagzi után is olvasható lesz, az lesz a következő menyasszony.

A japán vendégek járnak a legjobban, ők szép ajándékokat kapnak a pártól, igaz, illik kétszeresen is viszonozniuk. Fontos, hogy csak új bankjegyeket adhatnak, és olyan összeget, amit nem lehet elfelezni. Egy egészen megdöbbentő szokás, Borneón él az a törzs, amelynek tagjai esküvőjük előtt hetvenkét órával már nem üríthetnek. A leendő férj és feleség együtt próbálja elviselni a megpróbáltatásokat, bár, hogy az anyagcsere felfüggesztésének mi köze a boldog házasélethez, nem tudni. Ami ennél is rosszabb, az a mauritániai menyasszonyok sorsa, akiket esküvőjük előtt drasztikus hízókúrára fognak. Napi öt liter tevetejet, rengeteg kölest kell enniük, mivel ott a kövér asszony a vonzó, ő jelképezi a bőséget, gazdagságot. Aki az „állatság” szót használja erre, az várjon, Indiában ugyanis van olyan népcsoport, ahol először jelképesen egy állathoz adják férjhez a lányt, hogy ezzel az álházassággal megtévesszék a gonosz szellemeket. Arrafele „a férjem egy állat” kifakadásnak más jelentése van.

A lakodalmak tárházai a régi és újabb szokásoknak. Kérdés, hogy rólunk, magyarokról a menyasszonyrablást jegyzik-e fel, vagy a vonatozást? Amúgy az északi népek szolgálnak a legtöbb meglepetéssel. Svédországban, ha a menyasszony vagy a vőlegény elhagyja a termet, a vendégeknek szabad a csók, mármint az ifjú hölgyek sorban állnak a vőlegény, a férfiak a menyasszony csókjáért.

Kevésbé terjedő szokás, hogy a fiatal pár egzotikus nyaralóhelyen köt házasságot, mezítláb a tengerparton vagy egy szálloda baldachinos ágyában. Másik véglet az autós esküvő, amikor a párnak az autóból sem kell kiszállnia, úgy mondhatják ki az igent. Hol máshol találták volna ezt ki, mint a Mcdonald’s szülőföldjén, Amerikában. Happy menü két személyre, elvitelre…

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 565

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.