Központ
2019. december 06. péntek, Miklós

Ez a titka a férfi, illetve a női tartós barátságoknak

Központ február 22, 2017 Kávé mellé

Sok feleség rémálma válhat valóra, ugyanis tudományosan megállapították, hogy a tartós férfibarátságok a közös kocsmázásokon múlhatnak.

A tudósok arra voltak kíváncsiak, min múlhat, hogy bizonyos barátságok egyszerűen eltűnnek az életünkből. Az Amerikai Tudományfejlesztési Szövetség (AAAS) éves találkozóján, Bostonban beszélt a kutatásról Robin Dunbar, az Oxford Egyetem evolúcióbiológusa.

A kutatásban harminc olyan diákot vizsgáltak, akik utolsó évüket töltötték a középiskolában: arra kérték őket, hogy állítsanak össze részletes listát barátaikról, illetve arról, hogy melyiküket milyen közel érzik magukhoz. Néhány hónap múlva, az utolsó vizsgák után, néhányan otthagyták szülővárosukat, mert egyetemre mentek. A résztvevőket és szociális kapcsolataikat ezután 9, majd újabb 18 hónapig követték.

A kutatás alapján kiderült, hogy a férfiak számára elengedhetetlen, hogy találkozzanak egy-egy pofa sörre barátaikkal, ugyanis ez hozzásegíti őket a tartós barátságok fenntartásához.

Ezzel szemben a tartós női barátságok kulcsa a kommunikáció. Hogy a lányok barátsága később, felnőtt korban is megmarad-e, attól függ, hogy milyen sokat beszélnek egymással, akár telefonon is, ha személyesen nem nyílik rá alkalmuk – mondta a kutató.

Ez a szokás egyáltalán nem feltétele a férfiak barátságának, együtt menni focimeccsre, kocsmába viszont igen. Ez egy feltűnő különbség a nemek között – tette hozzá Dunbar.

forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 394

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.