Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Ezek a legegészségesebb országok a Földön

Központ január 26, 2015 Kávé mellé

Bizonyos országokban nem ritka, hogy a helyi lakosok 90, sőt akár 100 évig is teljes és boldog életet élnek. Megfigyelték, hogy ezekben az országokban a tudatos táplálkozás és egészséges életmód országos jelenségnek számít. A pontozáskor figyelembe vették nem csupán a születéskor várható élettartamot és a halálozási rátát, de a dohányzás arányát, az alkoholfogyasztás mértékét, a légszennyezettséget, valamint a túlsúlyosak és elhízottak arányát is.

izland
Izland

Valószínűleg a lakosság alacsony számának köszönhetően Izland egyike a Föld legkevésbé szennyezett országainak. A Forbes magazin szerint azonban nem a tiszta levegő az egyetlen oka annak, hogy az izlandiak egészségesek. Az itt élő emberek ugyanis nagyon szeretnek mozogni! Mivel az év nagy részében hűvös az időjárás, az izlandiak folyamatosan edzenek, hogy csökkentésék a hideg és a tél okozta depresszió tüneteit. A legkedveltebb sportok között van a hegymászás, a sziklamászás és a kajakozás. Emellett a lakosok esküsznek a meleg források csodatévő hatására: szerintük a természetes meleg vizű fürdők jelentik a hosszú élet egyik titkát. Sokan munka előtt és után is megmártóznak a forró vízben, és a pihenést összekötik egy baráti csevejjel. Az ország egyike azon helyeknek, ahol a legmagasabb a várható élettartam, és itt a legalacsonyabb a csecsemőhalandóság aránya (2/1000 szülés).

Japán

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint a japán nők várható átlagos élettartama már több éve a legmagasabb a világon, 86,61 év. Ez valószínűleg az aktív életmódnak, az egészséges étrendnek, a minőségi orvosi ellátásnak, illetve a lakosok anyagi jólétének köszönhető. Japánban minden étkezés olyan, mint egy műalkotás. Az fogások mindig egyszerűek, szépek és finomak. Az ország lakossága a legnagyobb hal-, szója-, hínár- és zöldteafogyasztó az egész világon. Kis adagokban étkeznek, olyan rendszerességgel, hogy soha ne éhezzenek meg. Általában követik a 80 százalékos szabályt, vagyis étkezéskor csak 80 százalékban töltik meg a hasukat. Ez azt jelenti, hogy kicsivel az előtt hagyják abba az evést, hogy teljesen jól laknának.

Szingapúr

Szingapúr jól működő rendszerének köszönhetően az országban egészséges és tiszta környezetben élhetnek az emberek. A világon itt a legjobbak és a legszigorúbbak a higiéniás előírások. Súlyos büntetést szabhatnak ki arra, aki közterületen szemetel, cigarettázik, rágógumit ragasztgat, vagy nem öblíti le a WC-t. A szingapúri egészségügyi rendszer ma a világon az egyik leghatékonyabb. Az ellátás előtakarékossági számlákon és egyéni társfinanszírozáson alapul. A ország GDP-jének 3,7 százalékát teszik ki az egészségügyi kiadások.

Svédország

Az országban a kormányzati politika nagy gondot fordít az egészséges életmódra, beleértve a pozitív munka-magánélet egyensúlyára is. Amellett, hogy rendszeres tájékoztatást tartanak a médiában, a korházakban, illetve a különböző tréningeken, mindenki számára elérhető áron biztosítják a mozgás lehetőségét, és több lakótelep közelében is működnek idősek számára fenntartott, többségében ingyenes szabadidős klubok. A svédek jelentős időt töltenek a szabadban, de egészségüket főképp az étkezéseiknek köszönhetik: rengeteg halat és omega zsírsavban gazdag táplálékot fogyasztanak. Ahelyett, hogy bő olajban készítenék el az ételeket, a füstölés, szárítás, savanyítás, sütés és erjesztés eszközéhez nyúlnak.

Olaszország

Az olaszok mediterrán étrendet követnek, mely gazdag olívaolajban és halban. Módjával fogyasztanak vörösbort, mely köztudottan jót tesz a szívnek. Náluk minden étkezés a kölcsönös szeretet és megbecsülés ünnepe. Többek között ennek is köszönhető nagyszerű egészségi állapotuk: tanulmányok bebizonyították, hogy a családi összejövetelek pozitív hatással vannak a vérnyomásra és a stressz szintjére. Több kutatás is rámutatott emellett, hogy ha több generáció él együtt, a szívroham esélye minimálisra csökken.

forrás: Ferenczy Mária/otvenentul.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 678

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.