Kávé mellé

Ezeket a kiállításokat érdemes idén megnéznie!

Ismerős a helyzet, amikor a kedvenc cipődhöz próbálsz ruhát keresni, nem pedig fordítva? A nyári utazás során is érdemes bevetni ezt a taktikát. Íme, 2017 legjobb kiállításai, amelyek miatt érdemes azonnal csomagolni – és persze azt a várost is bejárni, amely az adott gyűjteménynek helyet ad!

Zágráb – szakítások múzeuma

Az utóbbi évek egyik leginnovatívabb kiállítása, valószínűleg egyben a világ legemocionálisabb programja is, úgyhogy készülj fel egy igazi érzelmi hullámvasútra, ha ezt a célpontot választod. A tárlat célja, hogy bemutassa a szerelem és a veszteség sokféle nézőpontját, ezért csupa olyan tárgyat gyűjtöttek össze, amelyek egy-egy szakításhoz kötődnek, a hozzájuk tartozó sztorival együtt. Az egyik tárgy például egy fejsze, amellyel egy nő a hűtlen férfi bútorait széthasogatta. A kreatív projekt sajátossága, hogy a kiállított tételek száma folyamatosan nő, ugyanis bárki, akár te is beküldheted egy olyan tárgyadat, amely egy elmúlt kapcsolat fájdalmas vagy éppen megszépült emlékeit idézi fel benned, vagy amelyet nemes egyszerűséggel legszívesebben földhöz vágnál. A múzeum mottója, hogy ne tedd, mert egy nap meg fogod bánni, inkább küldd el nekik.

Amszterdam – micropia

Az interaktív holland kiállítás a láthatatlan dolgok múzeuma, ugyanis az emberi szem számára nem érzékelhető, a bennünk, rajtunk és körülöttünk élő mikroorganizmusokat mutatja be, a világon egyedülálló módon. Hol óriásira nagyítva csodálható meg az így festményszerűvé váló lények, hol a mikroszkópba kukkantva döbbenhetsz rá, mik is utaznak veled a mindennapokban, és persze rengeteg információhoz lehet jutni arról, hogy hogyan állíthatod a szolgálatodba őket, melyektől kell tartanod és így tovább.

Lanzarotte – Museo Atlantico

Kalandos kiruccanásért irány Lanzarotte legújabb látványossága. Ennek a látnivalónak a bejárása egy kicsit ugyan bonyolultabb a szokásosnál, cserébe viszont annál több izgalomban részesül a látogató – a Kanári-szigetek legkeletibb tagján ugyanis év elején nyitották meg Európa első víz alatti múzeumát. A 14 méteres mélységben elhelyezett 12 installációt, mintegy 300 emberi alakot kizárólag búvárfelszerelésben lehet megközelíteni. A modern alkotásokat egy brit szobrász, Jason deCaires Taylor készítette, a tárlat célja pedig az, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelemre és napjaink legégetőbb társadalmi kérdéseire.

Varsó – Polin múzeum

2016-ban a néhány éves Polint választották Európa legjobb múzeumának. A múzeum a lengyel zsidóság ezerévnyi, sokszor fájdalmas történetét dolgozza fel, amit számos modern, interaktív, multimédiás megoldással tárnak a látogató elé.

Vevey – Alimentarium

A svájci Alimentarium volt az első étellel foglalkozó múzeum, és ma is egyedülállóan sok aspektusból mutatja be az emberi étkezést, így tökéletes program lehet egy családi vakáció napjai alatt. Kulturális, történelmi és tudományos szempontból is el lehet mélyedni a táplálkozáshoz kapcsolódó témákban – kiállítási tárgyak, workshopok, óriási konyhakert, főzőkurzusok, vezetett túrák és kísérletekkel tarkított bemutatók.

Párizs – Grand Musee du Parfum

Ajánlott azoknak, akik odavannak a párizsi eleganciáért és a finom kozmetikumokért. A francia főváros még karácsony előtt megnyitott, hatalmas parfümmúzeuma még a Louvre-nál is nagyobb dobás. A parfümkészítés összes titkáról lerántják itt a leplet, s miközben végigjárod az interaktív kiállítást, az alapanyagok begyűjtésétől a jellemző illatjegyeken és technológiai érdekességeken át a művészeti, kulturális tudnivalókig minden megismerhető, szupermodern építészeti megoldások között.

Kultúra a fotelből

Ha pedig egy kis kultúrára vágysz, de nem akarsz utazni, semmi gond! Egyre több múzeumot tudsz már virtuálisan meglátogatni, így akár otthon, online körbejárhatod a legjobb táraltokat. Az itt említett POLIN, a párizsi Louvre, de még a Vatikán falai mögé is be lehet nézni otthonról, csak be kell írni a Google-ba: virtual museum tours.

Timár Tímea

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.