Központ
2020. január 29. szerda, Adél

Ezért sem sikerül leszoknunk

Központ február 28, 2017 Kávé mellé

A kényszeres döntések valóban kényszeresek tudnak lenni.

Hétköznapi döntéseinket vagy megszokásból, automatizmusok alapján, vagy valamilyen cél eléréséért hozzuk.

A beidegződésből hozott döntések általában enyhe következményekkel járnak: például bár fogyókúrázunk, mégsem tudunk ellenállni egy-egy sütinek. Szélsőséges esetben azonban e döntések kényszeres zavarokhoz vezethetnek, mint amilyenek a szer- vagy viselkedési függőség jelenségei mögött állhatnak.

A Cambridge-i Egyetem Valerie Voon vezette kutatócsoportja 150 kényszerbeteg és falásrohamoktól szenvedő elhízott, illetve metamfetamin-függő páciens, valamint egy egészséges kontrollcsoport esetében vizsgálta a döntési folyamatot.

Először számítógépes feladatokban, amelyekben jutalmazták, ha a résztvevő nem a kényszeres választ adta. Ezt követte a mágnesesrezonancia-vizsgálat.

Kiderült, hogy a vizsgált zavarokkal küzdő mindhárom csoport olyan döntési mintázatokat mutat, amelyek a célirányostól inkább az automatizmusok felé mozdulnak.

Emellett hasonlóságok látszanak az agyszerkezetükben is: kevesebb idegsejtjük található azokon az agyterületeken, amelyek a célok és jutalmak rögzítésében szerepelnek.

forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 588

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.