Központ
2017. szeptember 23. szombat, Tekla, Líviusz
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős

Ezért sem sikerül leszoknunk

Központ február 28, 2017 Kávé mellé

A kényszeres döntések valóban kényszeresek tudnak lenni.

Hétköznapi döntéseinket vagy megszokásból, automatizmusok alapján, vagy valamilyen cél eléréséért hozzuk.

A beidegződésből hozott döntések általában enyhe következményekkel járnak: például bár fogyókúrázunk, mégsem tudunk ellenállni egy-egy sütinek. Szélsőséges esetben azonban e döntések kényszeres zavarokhoz vezethetnek, mint amilyenek a szer- vagy viselkedési függőség jelenségei mögött állhatnak.

A Cambridge-i Egyetem Valerie Voon vezette kutatócsoportja 150 kényszerbeteg és falásrohamoktól szenvedő elhízott, illetve metamfetamin-függő páciens, valamint egy egészséges kontrollcsoport esetében vizsgálta a döntési folyamatot.

Először számítógépes feladatokban, amelyekben jutalmazták, ha a résztvevő nem a kényszeres választ adta. Ezt követte a mágnesesrezonancia-vizsgálat.

Kiderült, hogy a vizsgált zavarokkal küzdő mindhárom csoport olyan döntési mintázatokat mutat, amelyek a célirányostól inkább az automatizmusok felé mozdulnak.

Emellett hasonlóságok látszanak az agyszerkezetükben is: kevesebb idegsejtjük található azokon az agyterületeken, amelyek a célok és jutalmak rögzítésében szerepelnek.

forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 209

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.