Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Felmérés: a gyerekek csaknem kétharmada állítja, hogy verik otthon

Központ március 20, 2013 Kávé mellé

Felmérés: a gyerekek csaknem kétharmada állítja, hogy verik otthon

A romániai gyermekek több mint 60%-a állítja azt, hogy verik otthon, a szülők 20%-a pedig úgy véli, hogy hasznos a testi fenyítés a gyermeknevelésben – derült ki a Salvaţi Copiii gyermekmentő alapítvány felméréséből. 

 

Az alapítvány 58 településen, egy csaknem 1400 fős, országos reprezentatív mintán végzett felmérést, 3%-os hibahatárral. Bár 2004 óta törvény tiltja a gyermekek testi fenyítését, a tanulmány megállapította, hogy az utóbbi évtizedben nem csökkent a kiskorúak elleni erőszak. 

A megkérdezett gyerekek 63%-a mondta, hogy rendszeresen verik otthon: 18 százalékukat vesszővel, 13 százalékukat nadrágszíjjal, 8 százalékukat fakanállal bántalmazzák. A szülőknek viszont alig 38%-a válaszolta azt, hogy veri gyermekét. 

“Ami igazán aggasztó, hogy a szülők többség tagadja a verést, miközben elismeri, hogy néha meghúzza a gyerek fülét, vagy kioszt egy-egy pofont. Ez azt jelenti, hogy nincs is tudatában annak, milyen traumákat okoz gyerekének” – mondta Diana Stănculeanu pszichológus, a projekt vezetője.

Ami az iskolai erőszakot illeti, a felmérésben részt vevő gyerekek 7%-a mondta azt, hogy tanártól is kapott verést, 86%-a állította, hogy az oktatók szidják, ha hibázik, 33% panaszkodott arra, hogy sértegetik és megbélyegzik. 

Remus Pricopie oktatási miniszter, aki jelen volt a gyermekmentő alapítvány tanulmányának bemutatásán, azt mondta, hogy az oktatási rendszernek szembe kell néznie ezzel a jelenséggel. “Azt akarom látni, hogy kirúgják állásukból a tanárokat, ha verik a gyerekeket” – jelentette ki a tárcavezető.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 402

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.