Központ
2017. november 19. vasárnap, Erzsébet
Eső valószínű
Vasárnap
Eső valószínű
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Havazás
Kedd
Havazás

Filmek kontra valóság

Központ január 23, 2017 Kávé mellé

Mennyire van köze a teljes igazsághoz?

„A legjobb történeteket az élet írja”- hangoztatjuk sokszor, és a dolog igazságát mi sem igazolja jobban, minthogy a filmesek is szívesen és sokszor merítenek ihletet megtörtént eseményekből. A kérdés csak az, hogy mennyire ragaszkodnak a teljes igazsághoz, és mennyire alakítják át a történeteket a maguk, illetve a közönség ízlésére. Íme, néhány nagysikerű film, amelyek itt-ott átírták a valóságot, nem kis felháborodást keltve az érintettekben.

A szív bajnokai – Nem is olyan buta fiú

Big Mike hajléktalan, kilátástalan élete azonban egyik napról a másikra megváltozik egy jómódú édesanyának köszönhetően, aki szárnyai alá veszi. Kiderül, hogy a fiú tehetséges sportoló, és a megfelelő anyagi, családi háttérrel bekerül a vágyott egyetemre. A fekete fiút örökbe fogadó fehér anya alakításáért Sandra Bullock Oscar-díjat kapott, a film pedig több mint háromszázmillió dolláros bevételt termelt, Michael Oner futballjátékos ezzel ellenben nem kifejezetten örült a róla szóló film láttán. Bár valóban nehéz sorsa volt, és rendkívül hálás örökbefogadó családjának, sokkal jobban örülne, ha a teljesítményére, nem pedig a múltjára koncentrálnának. Továbbá felkérte a nézőket, hogy ne higgyenek el mindent, amit a filmben láttak, többek között azt, hogy nem is annyira buta. A producerek pedig kicsit felnagyították az anya szerepét, a filmmel ellentétben nem ő fedezte fel a sporttehetségét, kitalálva azt, hogy milyen poszton, és hogyan kell játszania. Sok meglepő fordulat viszont tényleg igaz, valóban Mike volt az, akinek a kedvéért nem a tévénél, hanem az asztal körül ülve evett a család, és tényleg tizenhat évesen aludt először a saját ágyában.

Erin Brockovich – Zűrős természet

A háromgyerekes egyedülálló anya története Julia Robertsnek Oscar-díjat hozott, a nézőknek pedig elégedettséget, hiszen a filmben győz az igazság: a kisváros súlyosan beteg lakói összesen 333 millió dollár kártérítést kaptak attól a vállalattól, amelyik megfertőzte az ivóvizet. A film sikerét viszont rengeteg kritika követte a szennyezés károsultak részéről, akik elmondták, hogy a minden idők egyik legnagyobb anyagi kárpótlását megítélő bírósági határozattal nem igazán jártak jól, mivel az összeg közel felét az ügyvédek tették el, a maradékon pedig hatszázan osztoztak. A filmben Erin nemcsak a sikernek, de a szerelemnek is örülhet a motoros George személyében, de a valóság ennél sokkal kiábrándítóbb, ugyanis George, Erin exférjével szövetkezve megzsarolta a filmnek köszönhetően rendkívül népszerű és gazdag nőt, valamint a főnökét, hogy vagy fizetnek, vagy telekürtölik a médiát azzal, hogy kettejük között több volt, mint munkakapcsolat. A zsarolás sikertelen volt, a két férfit letartóztatták.

Az ördög Pradát visel – és napszemüveget!

Ez a mozi eltér a többitől, hiszen a főszereplőnél nem a különbségeket, hanem az azonosságokat keresik, hogy bizonyítani lehessen, nem kitalált történetet látunk. A filmben Meryl Streep alakítja Miranda Priselyt, a Runway magazin kőszívű főszerkesztőjét, és a közönség azóta is azt találgatja, hogy miben hasonlít Anna Wintourra, a Vogue Legendás vezetőjére. Túl azon, hogy az eredeti regény írója egy évig dolgozott Wintour asszisztenseként, számos olyan azonosság akad a két főszerkesztőben, ami egyértelművé teszi a dolgot: az angol származás, a két gyermek, a bomlófélben lévő házasság, a rideg, ellentmondást nem tűrő természet. Anna Wintour egyébként megjelent a díszbemutatón, Prada ruhát viselt, majd úgy nyilatkozta, kifejezetten szórakoztatónak találta a filmet, hiszen minden, ami a divatot csillogónak és érdekesnek mutatja, jót tesz az iparnak. Meryl Streep is beszélgetett vele, aki szerint Wintour kifejezette szívélyes volt, és a színésznő úgy találta, hogy a főszerkesztőt a könyv sokkal inkább felbosszantotta, mint a film. Több olyan eleme van a történetnek, ami a Wintourról szőtt legendákban is szerepel, hogy senkivel nem bonyolódik csevegésbe, utálja, ha bárki szemkontaktusba keveredik vele, állítólag egyszer elesett a szőnyegen, de senki nem merte felsegíteni, inkább úgy tettek, mintha nem látnák. Bár az igaz, hogy mindent azonnal akar, de az durva túlzás, hogy a Harry Potter legújabb kötetét követelte volna asszisztensétől, kirúgással fenyegetőzve. A szerző úgy nyilatkozta, hogy több főnökéből gyúrta össze a főszerkesztő alakját, de valószínűleg csak egy esetleges pert akart megúszni, amiért rossz hírét keltette a Vogue főszerkesztőjének.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 303

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.