Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Hacsek és Sajó

Központ április 24, 2014 Kávé mellé

MolnarTiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Képzelje, múlt héten kaptam húsvéti képeslapot! / –  Ki küldte? / – A megyei tanácselnök, Ciprian Dobre. Szép krémszínű üdvözlőlap, rajta a húsvéti konzervszöveg románul, alatta egy sor dizájnos piros tojás, az alatt a szöveg magyarul (és helyesen!), megint egy sor piros tojás, majd a szöveg németül, ohne piros tojás, nekik már nem jutott.

 

–         Olyat én is kaptam. Szinte meg is haftódjak, de még aznap gyorsan le is tojta a kalapács nyelét tanácselnök úr, amikor a Ionela Ciotlaus alpolgármester leváltását követő sajtótájékoztatón elgurult a gyógyszere, és kisebbfajta magyarellenes ámokfutásba kezdett: soha nem járulnak hozzá ahhoz, hogy a „kommunista” Sütő Andrásnak szobra legyen Marosvásárhelyen, sose szavazzák meg egy római katolikus kollégium létrehozását az Unirea líceum épületében, mint ahogy azt sem, hogy a jelenlegi Călăraşilor utca visszakapja a Kossuth Lajos nevet. Mindezeket akkurátusan, pontokba szedve, egy nyílt levélben tárta az érdeklődők elé, melynek a következő überfrappáns címet adta: „Viceprimarul Ionela Ciotlaus, inlocuita de viceprimarul Sütő András Claudiu Maior”.

–         Nem gurult el a gyógyszere, mindig is egy nacionalista, sovén, magyargyűlölő csóka volt, csak most verte nagydobre, izé, nagydobra. Viszont a helyében én most egy darabig szép időben is esernyővel sétálgatnék az utcán, mert valaki még szembe találja csulázni ezekért a gyalázkodó, sovén és uszító kijelentéseiért. Kíváncsi volnék, ő mit szólna ahhoz, ha, mondjuk, én kezdenék elvtársozni és becsmérelni egy híres vásárhelyi román írót…, már ha lenne.

–         Az ilyenre még a nyál is kár. Na, lapozzunk; maga a hülyék szerint okos ember: mit jelent pontosan a bolsevik, bolsevista kifejezés?

–         Nem sok jót. Tág értelemben a bolsevizmus államkapitalizmust jelent, egy olyan életképtelen, terrorisztikus rendszert, amelyben a bolsevisták tönkreteszik a gazdaságot, a kereskedelmet, a kultúrát, az oktatást és a környezetet, és a törvényesség teljes mellőzésével kifosztják az országot. De miért kérdi, valaki lebolsevistázott valakit?

–         Le bizony, méghozzá a magyar Országgyűlés elnöke, Kövér László az RMDSZ-t! Egy, a Magyar Hírlapnak adott interjúban azt mondta, többek között, hogy az RMDSZ vezetése nagyon régóta az MSZP-vel ápolja a legszorosabb kapcsolatot, amiben nincs semmi meglepő, hiszen mindkét párt ugyanolyan bolsevik gyökerekből táplálkozik, az erkölcseik, mentalitásuk és érdekeik is közösek; mindkét párt „kívülről” vezérelt, s mindkettő azon dolgozik, hogy az erdélyi magyarság számára Budapest megszűnjön orientációs pont lenni.

–         Nem semmi!

–         A vastagja csak most jön, ezt már szó szerint idézem: „A magyar kormány a nemzetpolitikai céljaink megvalósításához partnereket és szövetségeseket keres, és ezekkel érzelmek nélkül együttműködik. Más kérdés, hogy mint a Baltikumtól a Balkánig terjedő posztszovjet térség leghosszabb időt kormányon töltött pártjának, azaz az RMDSZ-nek a román politikai elithez sikeresen integrálódott „főtisztjei” felelősek az erdélyi magyarság drámai fogyásáért, gazdasági és társadalmi elsúlytalanodásáért és politikai jogainak folyamatos kétségbe vonásáért, megnyirbálásáért, az autonómia célkitűzésének elsikkasztásáért”.

–         A tulipántos „főtisztek” nem reagálták le eme kedves szavakat?

–         Még nem, szerintem egyelőre köpni-nyelni nem tudnak. Vagy azt a taktikát követik, amit idestova negyedszázada a kényes ügyekkel kapcsolatban: amiről nem veszünk tudomást, az nincs is.

–         Hát azt hallotta, hogy kötelezővé tennék az 1918. December 1. utcát? A szenátorok rábólintottak Mircea Dusa védelmi miniszter törvénytervezetére, így már csak a képviselőházon múlik, hogy kötelező lesz-e valamennyi romániai városban egy utcát a „nagy egyesülésről” elnevezni. A jogszabály ugyanakkor valamennyi megyeszékhely önkormányzatát arra kötelezné, hogy a nemzeti ünnepen hivatalos ceremónia keretében emlékezzen meg a napról, amikor a székelyek tengerhez jutottak.

–         Olyan ez, mintha egy csavargó erőszakkal beköltözne a maga lakásába, és nem elég, hogy attól fogva az ő szabályai és (ön)kénye-kedve szerint kéne viselkedjen, kénytelen volna eltűrni a mocskos pofáját, a trágárságait, az alpáriságát, a büdösségét, csak olyankor szólhatna, amikor engedélyt kap rá satöbbi, hanem fölébe még minden évben meg is ünnepeltetné magával a beköltözése dátumát.

–         Kábé igen. Egyébként ugyanez a kretén kezdeményezte – szerencsére sikertelenül – három évvel korábban azt is, hogy a megyei és helyi önkormányzatok csak egy kormányzati bizottság jóváhagyása után változtathatják meg román történelmi, politikai vagy kulturális személyiségekről, eseményekről elnevezett utcák, terek, iskolák és egyéb létesítmények nevét, ha az új elnevezés nem román jellegű.

–         Még megérjük, hogy minden román történelmi személyiségnek szobrot állítanak a városok főterein, minden lakónegyedbe felhúznak egy hagymakupolás óbégatót, és mindenki köteles lesz kitűzni a román trikolórt a házára, ablakába.

–         Na, addig álljanak fél lábon, amíg én kitűzöm!

–         Jó, jó, de ha muszáj lesz?

–         Akkor kiteszem a magyart, és azt mondom, hogy színvak vagyok.

–         Csakhogy a magyar zászló vízszintes, a román pedig függőleges sávozású.

–         De csak 1867 óta; majd azzal fogok érvelni, hogy ősi föld, ősi zászló!

–         Maga pedig egy ősi marha!

 

Share Button
Ennyien olvasták: 532

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.