Központ
2017. szeptember 26. kedd, Jusztina
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Csütörtök
Helyenként felhős

Hacsek és Sajó

Központ május 15, 2014 Kávé mellé

Hacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Hallotta, hogy félmeztelen nők népszerűsítik az olvasást?

– Hol?

– A központi parkban.

– Na, akkor megyek is, a viszontlátásra.

 

– Csak nyugi; nem az itteni központi parkban, hanem a New York-iban, egész pontosan a híres Central Parkban. A nemrég alakult topless olvasóklub tagjai kedvenc olvasmányaikkal a kezükben fedetlen keblekkel, rövidnadrágban napfürdőznek a Central Parkban, háztetőkön és a város különböző zöldövezeteiben. Az alapítók arra a New York államban érvényben lévő törvényre hivatkoznak, amely szerint a nőknek a férfiakhoz hasonlóan jogukban áll meztelen felsőtesttel mutatkozni köztereken.

– Hülye törvényekben nincs hiány arrafelé. Olvastam, hogy például Florida államban tilos sündisznóval szeretkezni és

állatokat utánozni, Wisconsinban a férfi nem lövöldözhet, miközben a hölgypartnerének éppen orgazmusa van, Pennsylvania államban nem aludhatsz a hűtőszekrényben és nem énekelhetsz a kádban, Connecticutban pedig tilos az állatok párzása kocsmák, iskolák és templomok környékén.

– Az utóbbit vajon hogy tartatják be?

– Nem tudom, biztos alkalmaznak olyan embereket a polgármesteri hivatalok, akik az összeragadt kutyákat figyelik.

– Több hasznuk lehet, mint az itteni helyi rendőrségnek. De visszatérve erre a pucerkálásos olvasásra: ezután nem merek könyvtárba menni, hátha időközben itt is divatba jött, és ott ücsörög majd egy rakás csóré vénasszony az olvasóteremben.

– Maga s a könyvtár! Szerintem életében egyszer volt könyvtárban, még kilencven márciusában, és akkor is a hodákiak elől bújt oda.

– Roppant vicces! Azokról az állatokról jutott most eszembe: olvastam, hogy táplálkozástudományi szakértők szerint nem lenne szabad húst vásárolni a szupermarketekben, még akkor sem, ha az áru vegyi anyagoktól viszonylag mentes.

– Miért?

– Mert – állításuk szerint – az ott kapható hús nem ízletes, ugyanis az illető állatok nem éltek normális életet: laboratóriumi feltételek között nevelkedtek, antibiotikumokkal, hormonokkal tömik őket, aminek következtében két-három hónap alatt érik el hathónapos testsúlyukat, és természetes napfényt meg füvet még tévében se láttak.

– Elhiszem, csak az a gond, hogy a zöldségek és gyümölcsök se valami egészségesek, génmanipulált az összes. Egyszer véletlenül vagy két hónapig a kamra felső polcán felejtettünk egy paradicsomot, és amikor megtaláltuk, úgy nézett ki, mintha öt perccel azelőtt szedték volna le a tőről, holott napok, de legfeljebb hetek alatt meg kellett volna rothadnia. Utána kíváncsiságból kipróbáltam ugyanezt paprikával, vinettával, cukkinivel is, és azoknak se lett kutya bajuk.

– Nekem is gyanús volt a múltkor, amikor pucolás közben a leejtett krumpli visszapattant a földről, és a rakottkarfiol-maradék kéken világított éjjel a konyhában.

– Ütődött!

– Továbbá, azt is írják még az említett cikkben, hogy a csirkéket inkubátorokban nevelik, egy évig csak a tojásaik miatt, utána pedig a vágóhídra kerülnek; az állatokat rendszerint kiváló fehérjeforrásnak minősített csontliszttel etetik, tehát gyakorlatilag döggel, a vásárló pedig ily módon „kétszeresen halott” állat húsát fogyasztja. A hipermarketekben ráadásul nem ismerik a hulladékot: a lejárt határidejű élelmiszertermékeket különféle vegyi anyagokkal kezelik, megőrlik, és más termékekben hasznosítják.

– Nekem mondja? Találtam én már csirkelábdarabot disznósajtban, porcogót virsliben, és egyszer még egy diónyi bőrt is májpástétomban.

– Ugyanakkor nem javallják a reklámokban „gépileg leválasztott” termékként hirdetett élelmiszerek fogyasztását – a vásárlók zöme ugyanis nem tudja, hogy a gépi leválasztás azt jelenti, hogy a húst csontokkal, inakkal együtt dolgozták fel.

– Pont erről beszélek! De nem mondana valami érdekeset is végre?

– Ezek mind érdekesek, sőt, hasznosak is! Azt biztos megneszelte, hogy Dorin Florea szerint a kétnyelvű utcanévtáblák zavarnák a turistákat, akik nehezebben tudnának eligazodni a városban, és ráadásul a postai küldemények is elkallódhatnának.

– Hogy zavarná meg őt a somostetői vérmedve, vagy legalább dőlne rá a kőmedve egy kicsit! Milyen turistákat zavarnának, amikor az idelátogatók zöme Magyarországról érkezik? A postai küldemények ún. elkallódása pedig szintén marhaság, hiszen több mint tíz éve minden egyes utca külön postai kódot kapott, és azok alapján szortírozzák a leveleket.

– Lehet arra gondolt, hogy a postás hirtelen megzavarodna, ha egyik reggel a „Str. Libertatii utca” táblán megjelenne a „Szabadság” felirat is. Hát a Nemzeti Liberális Párt javaslatáról hallott?

– Nem, mit javasoltak és kinek? Ők is velünk bajlódnak, mint a múlt héten Pontáék?

– Most véletlenül nem. Azt javasolják egy nemrég kiadott közleményben, hogy Románia térjen át a kelet-európairól a közép-európai időzónára, így ugyanannyit mutatna idehaza az óramutató, mint Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Lengyelországban, Csehországban, Magyarországon, Belgiumban és Hollandiában. A PNL alelnöke, Klaus Johannis által aláírt közlemény szerint Romániának „fel kell vennie Európa ritmusát”.

– Ha csak ennyin múlna… Ami engem illet, én nem támogatom az ötletet, sőt, határozottan ellenzem.

– Miért?

– Hát most mondja meg: ha áttérnénk a „magyar” időszámításra, szilveszterkor hogy énekelnénk egyszerre a két himnuszt?

– Mars ki!

Share Button
Ennyien olvasták: 118

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.