Központ
2020. október 19. hétfő, Nándor

Hacsek és Sajó

Központ július 11, 2012 Kávé mellé

Molnar TiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Mit vigyorog itt egymagában, mint paraszt az angolvécén? / – Csupa jó hírem van! / – Akkor lökje, de csak szerre, nehogy örömgutát kapjak. Mert a hőguta már bejelölt, olyan rohadt melegem van idestova két hete, hogy sör helyett is naptejet iszom. / – Pro primo: itt írja a Népújság, hogy „Újraöntik Borsos Tamás ellopott szobrát”! Balogh József öntőmester azt ígérte, hogy augusztusra elkészül az új szobor. / – Miért csak augusztusra, olyan lassan olvad a bronz, vagy olyan lassan szilárdul meg?

– Nem tudom, nem értek hozzá. Viszont ezúttal nem ártana valahogy odagyógyítani a talapzathoz, hogy ne tudja bárki a hóna alá kapni és elszaladni vele, mint Gazsi a tyúkkal.

– Milyen más jó hírei vannak? Ettől nem mentem le hídba…

– Képzelje, a két új alpolgármester nem számol többé legyeket a Hangya-épület padlásán: Florea egy hónap után kicsit ráért, és megrajzolta nekik a hatásköreiket.

– Éspedig?

– Józsa Tibor, az RMDSZ-es alpolgármester felel a város kóbor kutyáiért, az ingatlan-kisajátításokért, valamint a katasztrófahelyzetekért.

– Akkor lehet, fel fogom hívni, mert a környék kóbor kutyái a pincémbe járnak piszkítani a törött ablakon keresztül, és olyan büdösség van sokszor, hogy az kész katasztrófa.

– Maga hülyébb, mint egy szellemi fogyatékos, döglött hintaló! Kolléganőjét, Ionela Ciotlăuşt pedig a szemétproblémák megoldásával bízta meg.

– Akkor ezek szerint van egy fősintér meg egy szemétmadám alpolgármesterünk!

– Igen, és habár az ebreferens megígérte, hogy ha nem tud teljesíteni, akkor lemondja a széket, Csegzi nem hajlandó lemondani az irodát, vagyis átadni neki, se székestől, amit le lehetne mondani, ha úgy adódik, se a nélkül.

– Ha az RMDSZ felső vezetésének kérésére ki is költözne tágas irodájából – érvelt a napokban Csegzi –, semmi garancia nincs arra, hogy azt Florea éppen Józsának adná. Én viszont azzal érvelek, hogy tegyen egy próbát: kotródjék ki, aztán elválik.

– Érdekes a vásárhelyi RMDSZ hozzáállása ezzel a tanácsadói dologgal kapcsolatban…

– Miért? Eddig is Florea tanácsadója volt, csak papíron alpolgármester.

– Példaként azt hozták fel egy sajtótajtékoztatón, mintegy Csegzi mentségére, hogy az RMDSZ-es Eckstein-Kovács Péter is Băsescu tanácsadója volt, és „akkor ez nem volt baj”.

– Én tudok jobb példát: Caligula konzultársává nevezte ki Incitatust, a kedvenc lovát, a miatt se ugatott senki, legalábbis nem sokáig.

– Ez csak legenda. De ne hasonlítsa a polgármestert hozzá, az egy buggyant pali volt, istennek képzelte magát.

– Hát…

– Jobb, ha nem folytatja! Inkább azt mondja, mit szól Piszkos Fred felfüggesztéséhez…

– Abszolút fölöslegesnek tartom. Kár kidobni azt a 95 millió lejt a referendumra, inkább költenék kutyamenhelyekre vagy ingyenkonyhákra.

– Olyan biztos benne, hogy Basescu elvérzik?

– Ellenkezőleg: görbe, rozsdás százas szeggel szúrom magam tökön, ha nem menti meg a popor megint, ahogy 2007-ben is.

– Maga elmegy szavazni?

– Megy a nehézség!

– Ejsze én sem. Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke is távolmaradásra biztatja a magyarokat. Azt nyilatkozta, a referendum napján mindenki csücsüljön szépen a fenekén otthon, ez nem a mi harcunk.

– Tényleg? Akkor viszont megyek! Nekem nem dirigál se ez az anti-Rambo, se más!

– És Basescu távozása mellett vagy ellen fog szavazni?

– Természetesen ellene, két okból is. Hogy mondta azt a görög szót az előbb? Megvan, prost primo: olyan, amilyen ez a kancsi kalóz, de már ki van próbálva…

– És pro secundo?

– Prost secundo: Romániának egyszer már volt egy Antonescu nevű Kondukátora, és egyre nyilvánvalóbb, hogy Liliomfival nem csak névrokonok…


Share Button
Ennyien olvasták: 601

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.