Központ
2017. november 21. kedd, Olivér
Havazás
Ma
Havazás
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Derült
Csütörtök
Derült

Hamarosan igazi székely sört kortyolhatunk!

Központ augusztus 23, 2014 Kávé mellé

Hamarosan igazi székely sört kortyolhatunk!

Sokan feltették már a kérdést, hogy az országos viszonylatban is méltán híres csíkszeredai sör miért Ciuc néven fut, és miért nem Csíki sörként ékeskedik a kocsmák polcain (esetleg azért, mert Romániában élünk, ahol a hivatalos nyelv a román?)…

 

 

 

Ha belegondolunk, hogy egyetlen magyar szó vagy székely motívum sincs az ország egyik leghíresebb sörén, akkor valóban eltöprengünk, majd elszomorodunk, szomorúságunkban pedig iszunk egyet, vagy kettőt, vagy többet… – foglalta össze mélyenszántó gondolatait e visszás helyzetről a kolozsvaros.ro egyik szerkesztője. 

De sebaj! Úgy néz ki, a szomorúságunkra nemsokára vigaszt találunk: szeptember első felében piacra dobják az igazi Csíki sört! A székely serital tiszta malátából és komlóból készül majd, adalékanyagok nélkül, vagyis az 1516-os Reinheitsgebot (a bajor sörtisztasági törvény) tiszteletben tartásával, amely szerint a sörkészítéshez mindössze négy alapanyag szükséges: maláta, komló, élesztő és víz.

Azt ígérik, hogy minőségileg a Heinekennel fog vetekedni (reméljük, hogy árban nem!), ám ellentétben a Ciuc sörrel, amelyet a Heineken gyárt Csíkszeredában, az igazi Csíki sört Csíkszentsimonban, a volt szeszgyár helyén létesített új sörgyárban fogják gyártani.

https://www.youtube.com/watch?v=fpQOGfsZnW4

Forrás: itthon.ma

Share Button
Ennyien olvasták: 146

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.