Központ
2020. június 02. kedd, Anita, Kármen

Happy end a mozikban

Központ május 3, 2017 Kávé mellé

A statisztikák szerint a Hollywoodban készülő filmek nyolcvan százaléka happy enddel végződik. De nem minden felejthetetlen alkotás követi a „boldog vég” biztos, álomgyári receptjét. Új – vagy nagyon is régi – fogalom a moziban a „sappy end”, ami keserédes befejezést sejtet. Vajon lassan befuccsol-e a tömegfilmeket több mint száz éve éltető happy end, vagy mégiscsak él és virul, egészen addig, amíg mi, nézők meg nem halunk…?

Heltai Jenő, a huszadik század egyik legszellemesebb költője, akinek „mozi” szavunkat is köszönhetjük, korán felismerte a happy end igazi természetrajzát „Egy centiméter igazi költészet, és háromezer méter butaság”- írta a „mese-szőnyegről”. Fritz Lang részletesebben fogalmazott: „Ezekben a filmekben a legyőzhetetlen hős hihetetlen szerencsével éri el mindazt, amit a szíve kíván. A jó elnyeri jutalmát, a gonosz megbűnhődik: az álmok valóra válnak”

Vigasztalást nyerni

Hogy mi kellett a happy end korai diadalához? Mindenekelőtt a klasszikus mese sok-sok eleme, és persze a filmipar, amely Amerikában már a múlt század első évtizedeiben beindult, ami először a bevándorló tömegeket célozta meg. A mozikban pár centért betérő, sokszor angolul sem értő emberek – akiket sokkolt hazájuk elhagyása, szórakozni szerettek volna: vigaszt és reményt vártak a néma filmektől. A reményt Charlie Chaplin hozta el nekik, a „bölcs csavargó”, akiben minden furcsaság dacára a közönség magára ismert. Aztán megszületett a hangosfilm, és az egyre szépülő mozitermek látogatottsága bővült egy elitebb réteggel. Megjelentek az első filmcsillagok, akikért nemcsak rajongtak hódolóik, hanem utánozták is őket, hiszen az ő életükbe lehetett belelátni azt a tündérmesét, amely az egyre nagyobb mozivásznakon mindig boldog befejezéssel végződött. Tény, hogy a 30-as évek Amerikájában, a nagy világválság éveiben a „boldog vég” fogalma is megváltozott, megszülettek az első gengszter filmek. A western műfaj is ekkor kezdett népszerűbbé válni, igaz, bennük a gonoszok mindig megbűnhődnek, és a hősök győzedelmeskednek. És megjelent a filmvásznon az „isteni Garbo”, és filmjeivel egy csapásra létjogosultságot nyert a „sappy end, a neki írt klasszikus szerepeket ugyanis sokszor lehetetlen volt boldog véggel befejezni.

Illúziót keltenek

1933-ban Franklin Roosevelt lett az elnök, aki a New Deal gazdasági programjával talpra állította az országot.  Arról beszélt, hogy az a polgár, aki tizenöt centért beülhet a moziba egy vidám filmre, minden bajáról elfeledkezik. Az általános optimizmus a filmszakmára is átragadt: csökkent a belépőjegyek ára, egy átlagos amerikai minden hónapban három-négy alkalommal moziba ment, és örült a boldog végnek. Beköszöntött Hollywood aranykora, a romantikus szerelmes komédiák ideje. Hogy mi volt a titok? Talán, hogy mindenkihez szóltak: legyen a néző szegény vagy gazdag, művelt vagy kevésbé iskolázott, férfi vagy nő. Persze a hölgyeknek plusz üzenet is járt: a romantikus szerelem jobb, mint az érdekházasság, mint ahogy a házasság, a család is jobb, mint a válás vagy a karrier.

Megtörtént Hollywood aranykorában a legfontosabb változás, megszilárdult a nagy stúdiókon nyugvó iparkészítési mód, benne a „final cut”, az utolsó vágás joga, ami a mai napig a produceré. Ez nemcsak a nem tetsző részek kivágására szóló engedély, hanem azt is jelenti, hogy a producer alakítja ki és hagyja jóvá a közönség elé kerülő változatot, amit a stúdiók nagyhatalmú urai felülbírálhatnak. Gyakran még tesztvetítéseket is rendeznek, hogy kiderüljön: mit óhajt a nagyérdemű publikum. És a nagyérdemű szinte mindig happy endet szeretne.

De mi a helyzet azokkal a sikerfilmekkel, amelyekben még sincs, mert nem lehet happy end? Nos, mindegyikre igaz a megállapítás: a boldog vég ellentéte nem a szomorúság. Néha nem a happy end oldja fel a feszültséget, hanem éppen ellenkezőleg, a sappy end: a keserédes befejezésnek örülünk.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 508

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.