Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Három ajánlás nők napjára, ha kitörnél a valóságból

Központ március 8, 2019 Kávé mellé

Az ünnepnapok mindig jó okot adnak arra, hogy az adott témát megerősítsük magunkban és újragondoljuk. Március 8-án a nőket, ezen belül pedig a női hangok felerősödését ünnepeljük. Ennek kapcsán három témában ajánlok a mai napra és az év további napjaira egyaránt, nem csak nőknek.

Könyv

Madeline Miller- Kirké

Madeline Miller második regénye hatalmas erővel robbant be az irodalom színterére. Tavaly többek között a Goodreads könyvportálon is díjazták, és nem hiába. Kirké az istenek kirekesztett leánygyermeke. Ugyanakkor ő is olyan, mint bármely más halandó nő. Szerelmes lesz, és emiatt rossz döntéseket hoz. Az istenek pedig magányra ítélik büntetésül. Majd ebből a magányból kitörve új ismeretségeket köt. Megismeri a felnőtt szerelem érzését, édesanyává válik, és felelősséget vállal a tetteiért. És arra is rájön, hogy nem vállalhat felelősséget mindenért, amit a szívén visel. Továbbá a regény többi női szereplője kiegészítésként szolgálva varázsol elénk egy életérzést arról, hogy mit jelent nőként érezni. Mindezt pedig a görög mitológia tálalja, hogy egy izgalmas kalandba burkolva olvashassunk róla.

Sorozat

Csajok- a huszonévesek Szex és New Yorkja

Hannah Horvath és barátnői pályakezdőként New Yorkban próbálnak szerencsét. Ismerős lehet, sok történet kezdődik így. A történetben a csavar az, hogy ezeknek a lányoknak egy kicsit sem hullik az ölükbe az élet, hanem ugyanúgy, ahogyan egy halandó nőnek, nekik is meg kell küzdeni azért, hogy megtalálják önmagukat ugyanúgy a magánéletben, mint a karrier felé vezető úton. A sorozat egyik fő mozgatórugója a forgatókönyv, amelyet a főszereplő Hannah-t játszó Lena Dunham írt nagyrészben. Lena Dunham szó szerint és átvitt értelemben is levetkőzteti a kicsit sem tökéletes karaktereket. Megengedi, hogy utáld a naivságukat vagy éppen az önzőségüket. És megmutatja neked, hogy milyen érzés, ha a legbelső éned felé kezdesz vájkálni. Míg a Szex és New York a szexről, partikról, és a felső tízezer életéről szólt, a Csajok, és vele együtt Lena Dunham a valódi nők felnövéstörténetét mutatja meg.

Sport

Szaladás

A szaladás több mint sport. A fizikum megerősítése mellett jó hatással van az agyműködésre, és ennek következtében a lelkiállapotunkra. Szaladni annyi, mint kontrollt tartani az életünk fölött, s ugyanakkor paradox módot zöld utat ad a határaink megnyitására. Érdemes naponta legalább fél órát egyedül maradni önmagunkkal, és erre az egyik legjobb módszer a futás. Nincs más választásod. Kizárod az embereket, a külső hatásokat. Rövid távú célod, hogy végigszaladd a kitűzött távot. Ezalatt pedig senkire sem számíthatsz saját magadon kívül. Egyedül maradni a gondolataiddal az egyik legrémisztőbb dolog. A lelkedbe mar. Majd lassan megerősít, és végül szabaddá tesz. A környezetedre hatni néha szélmalomharc. Saját magadat legyőzni és felemelni viszont kizárólag rajtad múlik. A rendszeres szaladás tudományosan bizonyítva boldogabbá tesz. Csökkenti a stressz és fáradtság tüneteit, megnöveli az endorfinszintet, és megerősíti a koncentrációs képességet is. Ráadásul tavasz van, úgyhogy mindezt kint, a friss levegőn teheted meg.

Brassai Eszter

Share Button
Ennyien olvasták: 1171

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.