Központ
2020. január 21. kedd, Ágnes

Hegymászó portál szerint Erőss Zsolt meghalt

Központ május 22, 2013 Kávé mellé

Hegymászó portál szerint Erőss Zsolt meghalt

Desnivel.com hegymászó portál szerint öten, köztük Erőss Zsolt és Kiss Péter is meghaltak. Az oldal cikke szerint a két magyar mellett egy koreai hegymászó, Park Nam Su, illetve két serpa, Phurba és Vivas vesztette életét a hegyen. 

 

A Magyarok a világ nyolcezresein expedíció szerda déli közleménye szerint hivatalosan is eltűntnek nyilvánították Erőss Zsoltot és Kiss Pétert. 

„A 2013-as Kancsendzönga (8586 m. Himalája, Nepál) Expedíció két csúcsmászója, Erőss Zsolt és Kiss Péter a csúcsról való ereszkedés közben 8000 méter körüli magasságban eltűnt” – olvasható a blogbejegyzésükben.

Tegnap délután romániai idő szerint 4 óra óta megszűnt a rádiókapcsolat Erőss Zsolttal, nem válaszol a társai hívására. Kiss Péterről kedd reggel 9 óra óta nincs semmi biztos hír, értelemszerűen vele sincs rádiókapcsolat. 

Koreai hegymászók, akinek 2 serpájuk és 2 mászójuk van a 7600 méteren lévő 4-es táborban, még átvizsgálták a környéket, de nincs semmi nyomuk. 

Erőss Zsolt és Kiss Péter hétfőn jutott fel a Nepál és India határán álló 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára. A magyar hegymászók kimerültséggel küzdöttek, és a lefelé vezető úton el is szakadtak egymástól. Az Index úgy tudja,hogy egy spanyol expedíció meg nem erősített hírei szerint Erőss Zsolt kedden jelentette, hogy társa, Kiss Péter vélhetően lezuhant. 

Vincze Szabolcs a hvg.hu-nak úgy nyilatkozott, gyakorlatilag minden remény odaveszett, hogy még élve előkerülnek. “Két napja nem találják őket, azt jelenti, hogy nem élhették túl. Ha mégis, akkor is még egy éjszakát a szabadban kellene tölteniük, a mentőexpedíció tagjai ugyanis a sötétedés miatt visszafordultak” – olvasható a hvg.hu cikkében

A Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozatot Kollár Lajos, Erőss Zsolt és Mécs László indította el a 2002-es sikeres Everest-mászás után azzal a céllal, hogy a világ mind a 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsára jusson fel magyar hegymászó. A “nyolcezresek” közül immár csak az Annapurna és a K2 van hátra.

Update: „Nehéz kimondani, de szinte semmi remény nincs” arra, hogy a magyar hegymászók életben vannak – mondta délelőtt Vincze Szabolcs a Magyar Nemzetnek. Hozzátette: az szinte biztos, hogy Erőss Zsolt és Kiss Péter 7600 méter –  azaz a 4-es tábor – fölött, a szabadban töltötte az éjszakát, a mentésükre küldött serpák ugyanis sem a táborban, sem a környéken nem találták őket. „A keresés érdemi része véget ért, mert amit lehetett, a serpák megnéztek, nekik is vissza kell indulniuk, hogy biztonságos magasságba érjenek” – mondta Vincze Szabolcs. Beszámolója szerint ilyen kutatáskor a serpák szétszóródnak, szétnéznek ott, ahol emberi testek lehetnek belátható területen belül, de csak ésszerű határon belül kockáztatnak. Hozzátette: mivel a 4-es táborban és környékén nem találták meg a magyarokat, ők valószínűleg feljebb rekedtek, ismét a szabadban éjszakáztak a mínusz 30 fok körüli hidegben.

„Ha Péter és Zsolt fent ragadtak, kint éjszakáztak, akkor gyakorlatilag semmi esély arra, hogy túlélték” – jegyezte meg a szóvivő.

Forrás: transindex.ro/index/hvg/mti, Magyar Nemzet

 

Share Button
Ennyien olvasták: 294

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.