7
Kávé mellé

HETI HETES

7HETI HETES

A hét észkombájnja. A kulturális tárca élére és a kormányfő-helyettesi tisztségbe az RMDSZ által javasolt Biró Rozália szenátor asszony négy évvel ezelőtt derűs pillanatokat szerzett magyaroknak és románoknak egyaránt: 2010 májusában egy olyan lista jelent meg mind a nagyváradi városháza, mind pedig Biró Rozália akkori alpolgármester hivatalos honlapján, amelynek olvastán mindenki dobott egy hátast. A lista mintegy 750 nagyváradi utca és tér elnevezésének magyar fordítását tartalmazta – a névjegyzéket egy hivatalos fordítóiroda készítette –, és többek közt olyan nevek szerepeltek rajta, mint Bánat utca (Banatului), Piros tó utca (Lacul Roşu, azaz Gyilkos-tó), Háborúzók utcája (Războieni – Székelyföldvár) vagy Galacticon Gála utca (Gala Galaction román író). Utólag aztán kijavították, de akkor már mindegy volt.

Szintén 2010-ben egy rádiós húzta csőbe Rozi nénit: a vicces kedvű szerkesztő élő műsorban hívta fel alpolgármester asszonyt, és azt mondta neki, hogy a „kétlábú gyerekekről” (copii bipezi) kíván műsort készíteni. Biró azt hitte, hogy a koldusokról van szó, és megnyugtatta a szerkesztőt, hogy „a nagyváradi kétlábú gyerekek többsége más településekről származik”, és különben is, a helyi rendőrség kézben tartja az ügyet. Majd azt is hozzátette, hogy a családjában egyetlen kétlábú sincsen.

Hallod-e Rozika, te, gyerünk a kormányba be, tudok egy olyan tárcát, hogy valami csuda!


A hét bélyege. Bemutatták múlt szerdán az első székely bélyeget, amelyen Csíksomlyóhoz kötődő és székely nemzeti motívumok láthatók. „A bélyegek nem csupán postai értékcikkek, hanem a kibocsátó ország vagy nemzeti közösség kulturális névjegyei. Az első székely bélyeg üzenete az, hogy Székelyföld autonómiát szeretne” – hangsúlyozta Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet főmuftija, a Székelyudvarhelyért Alapítvány alapító elnöke a budapesti bemutatón. Hozzáfűzte: ez a bélyeg leírja a székelység Istenhez való ragaszkodását, bemutatja az összetartozás legfelemelőbb érzését, mindazt, amelyet Csíksomlyón megtapasztalhatnak a résztvevők.

Egyelőre ennyi tellett a nagy nemzetstratéga Jenő komától: másfél év után kitojt egy apró bélyeget.


A hét vitája. Nem vesz részt egyetlen ismertebb román politikus és az RMDSZ elnöke sem a kedden kezdődött Tusványoson, hosszú szünet után azonban ismét meghívót kapott Szász Jenő, aki csütörtökön, azaz ma tart előadást a táborban nemzetstratégiáról és nemzetpolitikáról. Az MPP volt elnöke korábban azért nem jutott évekig szóhoz a rendezvényen, mert kegyvesztetté vált a Fidesz nemzetpolitikáját meghatározó politikusok körében. Utóbbiak – elsősorban Németh Zsolt Tusványos-alapító – Tőkés Lászlót és az Erdélyi Magyar Néppártot preferálták Szásszal  és a polgáriakkal szemben, különösen miután az MPP és az EMNP viszonya elmérgesedett.

Az idei táborba meghívtak több RMDSZ-es politikust is: Székely István főtitkár-helyettest, Markó Attila képviselőt, Borboly Csaba és Tamás Sándor székelyföldi tanácselnököket és Sógor Csaba EP-képviselőt. Meghívót kapott Biró Zsolt MPP- elnök is, aki Toró T. Tibor Tusványos-alapítóval és EMNP-elnökkel vitázik majd.

Titánok vitája lesz.


A hét csalója. Mobiltelefon helyett szalonnát, zsemlemorzsát és használt pelenkát küldött megrendelőinek egy magyarországi internetes csaló; hirdetési oldalakon regisztrált, és olcsó, márkás mobiltelefonokat kínált eladásra. A megrendelők szerte az országból utánvétes kézbesítéssel kapták meg a csomagot, amelyért az ígért telefon típusától függően 50-80 ezer forintot fizettek.

A meglepi akkor jött, amikor felbontották a küldeményt, abban ugyanis nem a megrendelt készüléket találták. A vádlott igen változatos tárgyakat postázott a balekoknak: távirányítót, játéktelefont, gyerekruhát, fahasábot, félig megevett pástétomkonzervet, szalonnát, sőt, még kakás pelust is. Az ország különböző pontjairól befutó feljelentések alapján rövid idő alatt megtalálták, és előzetes letartóztatásba került.

Az ügyvédje jobban teszi, ha előre felbontja a borítékot.


A hét ítélete. Kilenc hónap szabadságvesztésre és 50 ezer euró pénzbírsága ítélte egy francia-guyanai bíróság a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front egy korábbi politikusát, aki majomhoz hasonlította Christiane Taubira színesbőrű francia igazságügy-minisztert. A pártnak annak ellenére is 30 ezer euró bírságot kell fizetnie, hogy tavaly decemberben kizárta soraiból Anne-Sophie Leclere-t, aki a botrány előtt indult a 2014-es helyhatósági választásokon, és a Facebookon olyan fotómontázst tett közzé a kormány francia-guyanai születésű tagjáról, amelyen egy majom mellett a miniszter látható, „18 hónaposan”, illetve „most” feliratokkal. Egy interjúban még azt is megjegyezte, hogy „szívesebben látná Taubirát egy fán, semmint a kormányban”. A rasszizmus vádját ugyanabban az interjúban tagadta, és azt hangoztatta, hogy nem azért hasonlította majomhoz Taubirát, mert fekete bőrű, hanem azért, mert a miniszter „vadállat”.


A hét fészbukos udvarlása.

Szia köszönőm . vissza jelzésedet.Bőcs és okos vagy.nem egy buta,köszönöm még egyszer,kiváltságost _kérésemre, reagáltál.

Nagy Ferenc /vagyok/nem tudom, hogy mondjam el ki is vagyok,valójában Kódom .

/Kék delfin/Édesapám nevezet el,így Nem tudom mire vagy kíváncsi.írj,és válaszolók neked.Édesapám mondta,/Kielválasztott/ez így is van.Tudok-rólatok.!.

örülök. De szomorú is vagyok


A hét mondása. Ha Romániában zuhant volna le a maláj gép, még mindig keresnék.


Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.