Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

HETI HETES

Központ szeptember 4, 2014 Kávé mellé

HETI HETES

seven

A hét blablája. „Az utóbbi periódusban olyan nemzetközi kihívások jelentek meg, nem csak Európában, de az iraki és a szíriai események hatására a közel-keleti országokban is, amelyek az emberiség számára azt bizonyítják be, hogy sajnos hiába léteznek nemzetközi egyezmények, ENSZ-határozatok, egyes országok önkényesen viselkednek, és olyan konfliktusos övezetek jönnek létre szerte a világon, amelyek arra kényszerítik a nemzetközi szervezeteket, hogy újragondolják stratégiájukat. A következő hetekben, hónapokban a világ országai azt kell elérjék, hogy a kialakult konfliktusok politikai úton rendeződjenek, különben megkérdőjeleződik az a jogrend, amelyet a nemzetközi szervezetek hosszú éveken át építettek fel” – mondta a minap Nicolae Ceausescu elvtárs… helyett Borbély László politikai alelnök úr, a román diplomácia éves találkozóján Bukarestben.

 

A hét zászlaja. Szombaton, szeptember 6-án Kolozsvár főterén egy 150 méteres román zászlót fognak kifeszíteni, egy nacionalista szervezet kezdeményezésére. Az esemény részét képezi a Trikolór Hónapjai nevű kezdeményezésnek, amelynek megszervezése a Marosfőn 12. alkalommal megtartott szabadegyetemen merült fel; a Trikolór hónapjai eseménysorozat augusztus 12. és október 12. között zajlik.

A zászló összesen 1350 méternyi anyagból készült; eredetileg 300 méter hosszú, de kettévágták. Miután több településen is körbehordozzák, Chisinăuban a két félzászlót ismét összevarrják. Az egyik vokálpatrióta szervező elmondta: a kampány októberben, Bukarestben ér véget, ahol reményei szerint ezrek támogatják majd a két ország egyesülését.

Romániának már csak az hiányozna, plusz Elena Udrea présédinté!


A hét ünneplői. Nem tortával, hanem puliszkával ünnepelte a Román Televízió Magyar Adása elindulásának 45. évfordulóját. A bukaresti szerkesztőség két napra kitelepedett a Hargita megyei Hidegségbe, a IX. Csángó Túrós Puliszka Fesztiválra, hogy a riporterek, operatőrök, vágók, gyártásvezetők a nézőkkel közösen tekintsék meg a több mint négy évtized legjobb, Gyimesben forgatott pillanatait.

A Román Televízió 1969. november 23-án sugárzott  először magyar nyelvű műsort. A 45 éves fennállást a szerkesztőség egész évre kiterjedő rendezvénysorozattal ünnepli meg.

„Termésünk legjavát mutatjuk be Hidegségben, sőt, felkerestük és idehívtuk azokat, akik a felvételeken annak idején szerepeltek, hiszen a tapasztalatunk azt mutatja, hogy az emberek nagy szeretettel fogadják a múltat, mintha mostanában felértékelődött volna” – mondta Mosoni Emőke főszerkesztő.

Szép gondolat, csak kissé szomorú.


A hét jósa. A sok coco jumbo presidentjelölt közül az egyik legütődöttebb, Dan Diaconescu azt vizionálta a Romania TV-ben, hogy nyilván ő nyeri az elnökválasztást, hiszen ő az egyetlen jelölt, akinek –escura végződik a neve, és Romániának az elmúlt ötven évben kizárólag –escu névvégű elnökei voltak.

No, lássuk csak: Ceausescu, Iliescu, Iliescu, Constantinescu, Iliescu, Basescu, Basescu. Tényleg!


A hét vonata. Évente ötször kel útra Budapestről Teheránba az Európát és a Közel-Keletet összekötő luxusvonat, amely Románián is áthalad majd, Segesvár és Brassó érintésével. Az ősszel induló cuccosvonathoz a MÁV Nosztalgia Kft. biztosítja a muzeális kocsikból álló szerelvényt és a személyzetet is. A jegyárak 10 és 23 ezer euró(!) között mozognak, az ötcsillagos utazás magába foglalja a teljes ellátást, valamint szeszes italok fogyasztását is – de csak Iránig!

A luxusutazás két hétig tart; a muzeális járat 13 kocsiból áll, köztük bár- és étkezőkocsiból is, és hetven utast szállíthat egyszerre, akik a magyar vendéglátást élvezhetik, hiszen a felszolgálók magyarok lesznek.

Az októberi indulásra már mind a hetven jegy elkelt. A rohadt életbe!


A hét tragédiája. Az orosz űrhivatal megerősítette, hogy elpusztultak azok a gekkók, amelyeket a súlytalanságbéli szexuális magatartás tanulmányozása céljából küldtek fel az űrbe.

Négy nőstény és egy hím gekkóból (nem is volt rossz dolga utóbbinak) állt az a hüllőcsapat, amelyiket a ruszkik azért toltak fel, hogy tanulmányozhassák, miként hat a zérógravitációs környezet az állatok szexuális szokásaira. Bár a hüllők halálának okáról egyelőre korai lenne bármit is mondani, az előzetes információk szerint megfagyhattak.

Pusztulásukat hétfőn vették észre, miután az őket szállító Photon-M műhold a tervek szerinti időben visszatért a Földre; a szatellittel júliusban megszakadt a kapcsolat, amit pár nappal később sikerült helyreállítani, de valószínűsítik, hogy a gekkók létfenntartó rendszere is leállhatott.

A gekkókkal való kísérlet egy nagyobb program része (volt). A 2007 óta tartó projektben futóegeret, gőtét, pókot, pillangót és kígyót is küldtek már az űrbe, és az állatok eddig mindig túlélték a kalandot.


A hét rosszcsontja. Harminc méter magasan csüngött biztosítókötél nélkül az az ipari alpinista, akinek egy tízéves kisfiú elvágta a kötelét Kínában. A kiscsávó megelégelte, hogy nem tud nyugodtan rajzfilmet nézni az állandó zaj miatt, amit a dolgozók okoztak, ezért kihajolt a nyolcadik emeleti ablakon, és egy konyhakéssel szépen elnyeste egyikük kötelét.

A férfi 40 percen keresztül kapaszkodott nyolc emelet magasan, amíg a kollégája a tűzoltók segítségét kérte, végül sikeresen megmentették. A rosszaság apja kárpótlásként új biztosítókötelet vesz az alpinistának.

Talán egy életbiztosítást sem ártana.


Share Button
Ennyien olvasták: 169

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.