Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

Hihetetlen, de nem a skót lett a legjobb whiskey a világon

Központ november 4, 2014 Kávé mellé

Első ízben választott japán whiskyt a világ legjobbjának egy elismert brit szakértő. Skót whiskyk nem kerültek az élmezőnybe.

whiskey

A 2013-as Yamazaki Single Malt Sherry Cask rekordpontszámot, 97,5-öt kapott a lehetséges százból Jim Murray jövő héttől kapható 2015-ös whiskybibliájában, amelyből már hétfőn ismertté váltak részletek.

A második és a harmadik helyen két amerikai bourbon, a William Larue Weller és a Sazerac Rye 18 Year Old végzett, és a negyedik is egy amerikai bourbon lett. A legjobb európai whisky sem skót, hanem angol, az English Whisky Company Chapter 14 Not Peated nevű gabonapálinkája áll az ötödik helyen.

A sherrys hordóban érlelt győztes japán házasítatlan malátawhiskyt Jim Murray sűrű, száraz italként jellemezte. A világ legjobb whiskyjéből 18 ezer üveggel palackoztak, egy üveg hozzávetőleg 600 lejbe kerül.

A Kiotó közelében működő Jamazaki főzde a még működő legrégebbi Japánban, 1923-ban hozták létre. Egyik alapítója Takecuru Maszataka volt, aki Skóciában, Glasgowban tanult.

A whiskybiblia előszavában Jim Murray azt tanácsolta a skót főzdéknek, ne üljenek tovább a múltban megszerzett babérjaikon, és azt javasolta, hogy tanúsítsanak egy kis alázatot, térjenek vissza az alapokhoz. A szakértő 4700 whiskyt kóstolt meg és bírált a 2015-ös bibliájához.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 750

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.