Központ
2020. május 29. péntek, Magdolna

Hírhedt sarlatánok, akik emberek százait verték át

Központ április 2, 2017 Kávé mellé

Néhányan közülük fanatikusan hittek az elméletükben, mások viszont nagyon is tisztában voltak vele, hogy átverik az emberek. Az elmúlt évszázadok legnagyobb kuruzslóit vettük sorra.

John R. Brinkley, aki a kecskehere implantátumokra esküdött

John R. Brinkley több mint 16 ezer kecskeherét ültetett be potenciaproblémákkal küzdő férfiaknak, akik a beavatkozástól remélték férfiasságuk visszanyerését. Az eljárás során a herezacskóba, a saját herék mellé operálta oda a kecskékét – úgy, hogy azok között semmilyen összeköttetés nem volt. Brinkley ennek ellenére mégis azt állította, hogy az eljárás után az idősödő férfiak szervei is úgy működnek majd, mint régen. Népszerűségéhez hozzátartozott, hogy első betegének felesége a műtétet követően véletlenül teherbe esett, amit mindenki az eljárás sikerének tudott be. Miután azonban a kuruzsló több páciense is meghalt fertőzések miatt, pert indítottak ellene, és csődbe ment.

William J. A. Bailey, aki radioaktivitással „gyógyított”

A radioaktivitásról sokáig keveset lehetett tudni, ezt használták ki a különböző kuruzslók, akik gyors meggazdagodásukat remélték tőle. Közülük is a legelvetemültebb William J. A. Bailey volt, aki orvosnak adta ki magát, és radioaktivitást használva ígért ragyogó formát, kirobbanó egészséget pácienseinek. Ők pedig bedőltek látványos trükkjeinek, és bőszen fogyasztották az általa létrehozott Radithor nevű készítményt, ami lényegében rádiummal kezelt víz volt. Eben Byers, egyik leggazdagabb páciense több mint 1000 palacknyi italt fogyasztott el, hogy elérje a kívánt egészségi állapotot. A férfi hosszú, kínkeserves halált halt, szó szerint leesett az álla.

John Harvey Kellogg, az egészséges életmód szigorú megszállottja

Míg a Kellogg-fivérek egyike gabonapehelyből épített magának birodalmat, addig John az egészséges életmód és a mozgás elkötelezett híve volt. Olyannyira, hogy saját módszereket is kifejlesztett, amikkel a test templomának oltárán adózott. Betegeit joghurtos beöntésnek vetette alá, tiltotta őket a szexuális aktivitástól, amit minden betegség forrásának vélt. Ez azonban még nem minden, az emésztés elősegítése érdekében ugyanis azt ajánlotta, hogy páciensei evés közben fel-alá járkáljanak.

Clark Stanley, a kígyó olaj atyja

Egy egész legendát alakított ki maga körül, azt híresztelte ugyanis, hogy puszta kézzel öl csörgőkígyókat, hogy kinyerje a mérgüket, amiből egy speciális, indiai gyógyítótól tanult módszerrel olajat “varázsol”. A készítményt azzal hirdette, hogy csökkenti a fogfájást és az egyéb fájdalmakat. Az üvegcsékbe zárt nedűt aztán elég drágán árulta, míg le nem bukott, kígyó olaj helyett valójában ugyanis ásványi olaj, marhafaggyú, terpentin és piros paprika volt a fiolákban.

forrás: Nők Lapja

Share Button
Ennyien olvasták: 607

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.