Központ
2017. november 22. szerda, Cecília
Havazás
Ma
Havazás
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős

Hitelből fejleszti műtrágyagyárát az Azomures

Központ május 21, 2014 Kávé mellé

Hitelből fejleszti műtrágyagyárát az Azomures

Hatvanhatmillió eurós hitelből fejleszti a műtrágyagyárát a Marosvásárhely határában lévő Azomures vegyipari üzem a termelés kapacitásának növelése és a környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés érdekében – jelentette be a romániai cég szerdán.

   

 

Az Azomures közölte, hogy hitelszerződést kötött a Ceska Sporitelna cseh bankkal, amelyben jótállóként a Román Kereskedelmi Bank  szerepel.

Az elmúlt harminc év legnagyobb beruházásának nevezett fejlesztést tizenkét év alatt valósítja meg a cég, amely évi 1,3 millió tonna műtrágya gyártásával jelenleg is Románia legnagyobb ilyen üzemét működteti. A projekt keretében az Azomures korszerűsíti a műtrágyagyárát, a felújítást a cseh Chemoproject Nitrogen vállalat végzi – írta a Mediafax hírügynökség.

A befektetés nyomán a termelés napi 900 tonna műtrágyáról 1425 tonnára növekedik, és az ammónia-kibocsátás is várhatóan csökkenni fog.

Az üzem működése körül évek óta vita van a jelentős magyar lakossággal rendelkező erdélyi városban, hiszen a gyár ammónia-kibocsátása rendszeresen túllépi a környezetvédelmi hatóságok által engedélyezett mennyiséget, szennyezve a levegőt.

Az Azomures által gyártott műtrágyát Románián kívül más európai országokba exportálják, de eljut Afrikába, Kínába, Japánba, Dél-Amerikába és az Egyesült Államokba is.

Az üzem többségi részvényese a svájci Ameropa Holding, amely 2012 márciusában vásárolta meg az üzem részvényeinek 75,87 százalékát török befektetőktől. Később 96,4 százalékra növelték részesedésüket.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 122

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.