Kávé mellé

Hol vagytok férfiak? Veszélyben a teremtés koronája!

Hová tűntek a férfiak? Azaz a szeretni képes és a szerelemtől nem félő férfiak, akik kitárják az ajtót a hölgyek előtt, akik virággal, csokival, szép szavakkal kedveskednek, akik örökre szóló ígéreteket tesznek, amit persze be is tartanak? Az utóbbi évtizedekben rengeteg kutatás, könyv, film készült a nők megváltozott társadalmi szerepköréről, viszont annál kevesebb a férfiakéról, pedig az ő életük is hatalmas változásokon ment keresztül.

Örökös körforgásban

A világ megváltozott, ahogyan az emberek is. Feloldódtak a stabil társadalmi elvárások, már nem csak a férfiak dolga eltartani a családot, már nem csak ők kerülnek vezető pozícióba, és már nem csak a nők vezetik a háztartást, nevelik a gyermekeket. Akkor mi az a kapocs, ami mégis egymás mellett tart férfit és nőt? Az örök szerelem ígérete? A közös célok, család, gyerek gondolata?

Mindez szép és jó, a baj ott kezdődik, hogy a gyakorlat más tendenciát mutat, mivel a házasságok közel fele felbomlik, a gyerekek számától függetlenül.

Az erkölcsi, vallási meggyőződés erősebb láncolatnak bizonyul, feltéve persze, hogy igazi, mélyen átélt hitet takar, mivel a tönkrement házasságok jelentős hányada is valamilyen egyházi szertartás keretén belül zajlott.

A férfi és annak szerepköre

Ha mindenáron be akarjuk határolni a férfiasság fogalmát, leginkább úgy írható le, hogy egy életen át tartó fejlődés. Egy érett férfi mellett érzi először úgy az ember lánya, hogy az élet szép és jó.

Style: "Mad Men" January Jones (Betty Draper) and Don Draper (Jon Hamm)
Style: „Mad Men”
January Jones (Betty Draper) and Don Draper (Jon Hamm)

Biztonságos játszma

Ádám, merre jársz? Teszi fel sok nő a képletes kérdést, a választ viszont sokszor homály fedi. A szerelmet az utóbbi években egyre kevesebb férfi vállalja fel, helyette inkább rövid kalandokba bocsátkoznak. A szerelem hatalmas kockázattal jár, hiszen bármikor megsebezhetnek, mivel gondolkodás nélkül odaadom magam valakinek, a testem és a lelkem egyaránt. Catherine Blanc pszichológus és terapeuta arról írt, hogy a férfiak úgy érzik, nagyon rosszul járnak, ha kiszabadítják magukból a „vadállatot”.

Elbizonytalanodtak, ami több évszázadon keresztül a férficsábítás fő eszközének bizonyult, az ma már sokszor félreérthető és az uralkodás iránti igénynek tűnhet, ami a nők körében sok esetben felháborodást vált ki. Az erősebbik nem csak kapkodja a fejét, hogy akkor most mit tegyen, hogyan viselkedjen, hogyan öltözködjön, hogy az elfogadható legyen.

A Király, a Harcos, a Pap és a Szerelmes

Éljünk bárhol, bármikor valójában 4 féle típus ismeretes mióta világ a világ: a Király, a Harcos, a Pap és a Szerelmes karakterjegyek megtestesítői. Persze egy kiegyensúlyozott, egészséges önbizalommal rendelkező férfi esetében nem kérdés, hogy mind a négy típus ott motoszkál, hol gyengébben, hol erősebben.

A nagy filozófusok sokáig hirdették stabil meggyőződéssel, hogy a férfiaknak megingathatatlan dominanciájuk van.

Arthur Schopenhauer a következőképpen fogalmazta meg: „A férfi a nőtől csupán egyet kíván, a nő ezzel szemben a férfitól mindent. Kitalálták tehát, hogy a nő azt az egyet csupán akkor adja meg, ha cserébe a férfitól mindent leköthet magának. Ezt a ravasz módszert nevezik házasságnak”. A filozófus úgy vélte, ha a férfi csupán mentális alapon fontolná meg a házasságot, akkor nemhogy nem házasodna meg, hanem néhány kaland után „köddé is válna”.

Egyéni karakterek

A férfiasság egészen a polgárosodásig 3 karakter köré épült: a harcos, aki megvédi a családját, a pap, a szellemi értékek képviselője, és a gazdálkodó, aki a termeléshez kötődik. Az ipari forradalom után ez a kép elhalványult, és megjelent az úgynevezett dendi.

A dendizmus eleinte a külsőségek köré épült, idővel pedig életfilozófiává nőtte ki magát. Olyan férfiak, akik előkelő felsőbbséggel zárkóztak el a „tucattól”, akik kifinomult és ízléses karakterré formálódtak. Korunk egyik jól ismert angol színésze, Hugh Grant karaktere is teljes mértékben erre épült.

A koedukált nevelésnek, vagyis a különböző nemű együttes nevelésnek köszönhetően ma már saját korosztályból választanak társat a nők, majd keseregnek azon, hogy párjuk nem kész az elköteleződésre.

Valószínűleg sok év tapasztalat és élmény kell ahhoz, amíg a férfiak eljutnak a nagy igazsághoz „A nők vigaszt nyújthatnak, amire nélkülük nem lenne szükség.” (Don Herold)

Timár Tímea

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.