Központ
2020. július 14. kedd, Örs, Stella

Hordható, utcai, vagány darabokat ajánlunk őszre

Pál Piroska szeptember 25, 2017 Kávé mellé

Divat-gyorstalpaló

Az idei ősz újszerű ruhadarabokkal érkezik, de lesznek olyan elemek is, amelyeket egészen biztosan megtalálunk otthon a ru­háss­zek­­rény mélyén. Az évszak a kabátok szezonja, legyen az klasszikus trencskó, kockás, maszkulin zakó, szőrme- vagy szövetkabát, de ezekből érdemes természet inspirálta színeket választani, viszont a tengerészkék és sápadt rózsaszín is jó döntés. A natúr és semleges árnyalatok mellett a szezon egyértelmű „menőszíne” a piros, de aki túl merésznek véli, vagy nem áll jól neki csupa piros összeállítás, az élénk színt kiegészítőként – táska, cipő, ékszer – is hordhatja. Az őszi viseletekről kérdeztük Szakács Ágnes vásárhelyi divattervezőt és Dávid Andreát, a Sugar Shop internetes ruhabolt tulajdonosát.

Szakács Ágnes ötéves kora óta tudja, hogy divattervező szeretne lenni. Mint mondja, akkoriban semmi más nem érdekelte a rajzoláson, babaruhavarráson, valamint a gyurmából való enteriőrkészítésen kívül. Színházi jelmeztervezéssel kezdte, de ma már a divat is nagyon érdekli.

„2017-ben a hetvenes évek divatja nagyon népszerű volt, és úgy látom, ezt meglovagolják a tervezők ősszel, illetve következő esztendőben is. Emellett a nagyméretű növényi mintákat láthatjuk a kifutókon, amelyek a „nagynénink kanapéjáról” lehetnek ismerősek.  Továbbá a lábszárközépig érő ruhák, szoknyák, a trapéznadrág, illetve folytatódik a magas derekú nadrágok őrülete. A hetvenes évekből visszaköszönő horgolt ruhák, kézműves díszítések, rojtok is menők lesznek. Anyagokból a bársony valószínűleg továbbra is hódítani fog, főleg a hidegebb évszakokban” – tudtuk meg.

„Merjünk egyéniségek lenni!”

Úgy véli, Erdély nem a divat fellegvára, de főleg a világjárta emberek, illetve a fiatalok zöme nagyon fogékony a divatra, és témában vannak a trendekkel, okosan követik is azt. Szerinte az erdélyiek öltözködéséből hiányzik bátorság, és a „merjünk egyéniségek lenni!” hozzáállás. „Ám az utolsó sajnos nem csak a divatra érvényes, hanem a mindennapi életben egyaránt. Éppen azért arra bátorítok mindenkit, hogy legalább ruházatában merjenek kilógni a sorból, felvállalni önmagukat, és ne a megfelelési kényszer vezérelje őket” – mondja a divattervező.

Dávid Andrea nem csak követi a divatot, hanem olyan ruhákat terveznek, gyártanak és árusítanak a boltjában, amelyeket szép számban romániai hírességek, tévés szereplők is szívesen hordanak. Ami az őszi divatot illeti, új kollekciójuk is megérkezett.

A hanorákok újra menők

„Az évszakváltozással a nők általában új ruhadarabokkal dobják fel a gardróbjukat. A hideg miatt az elsőként a kényelmet és a ruhák vastagságát jó szem előtt tartani, de a divatot sem kell mellőznünk. Idén menők a feliratos hanorákok, de a rövidebb állású felsők és a túlméretezett ruhák mind olyan elemek egy nő ruhatárában, amelyek az aktuális trendet követik” – magyarázza. Andrea kedvence a kapucnis felső, ami esetén nem elhanyagolható szempont, hogy mindennel lehet kombinálni: kora ősszel, amikor nappal még meleg van, szoknyával, rövidnadrággal és bakanccsal lehet viselni, viszont ha lehűl az idő, a kapucnis felső nem csak melegít, hanem vagányságot kölcsönöz bármely outfitnek.

Idén már nem lesz divat

A fast-fashion boltok elterjedése miatt gyakori, hogy egy-egy fazon, szín vagy kiegészítő csupán egy szezon divatját határozza meg. Az alapdarabok mellett biztosan mindenki szekrényében megtalálhatóak azok az elemek, amelyekkel idén nem lehetünk igazán divatosak. Andrea elmondása szerint az elmúlt évben virágkorukat élték a színes kabátok, ám ez a szezon inkább a semleges, fakóbb színekre alapoz. Ugyanakkor a szoros nyaklánc, a choker óriási trend volt tájainkon, mostanra leáldozott a csillaguk, és helyettük a finomabb, nőiesebb medálos nyakláncok hódítanak.

„A neonszínek abszolút feledésbe merülnek, a peplum is csak egyszezonos trend volt, de én mégis úgy vélem, hogy ha valakinek egy szabás, szín vagy anyag tetszik, jól áll rajta, nyugodtan viselje! Szerencsére sokat kínál, és annyira eklektikus az ősz és tél divatelőrejelzése, hogy számos irányzatból lehet választani, ez pedig nagyon jó” – Szakács Ágnes szerint.

Trencskó, bőrdzseki és szőrme

Sokunk kedvence az őszben, hogy végre kabátot viselhetünk, ami számos lehetőséget ad stílusos kombinációkra. Andrea úgy véli: ami az ikonikus őszi kabátot, a trencskót illeti, szabadon engedhetjük a fantáziánkat, aminek csak az alkatunk szab határt. „Választhatunk klasszikus vonalú ballonkabátot, vagy akár mell alatt elvágott, baby-doll típusút. Amire jó figyelni, hogy natúrszínek mellett döntsünk ez esetben is. A bőrkabát az idén ősszel is alapdarab a szekrényünkben – így nyugodtan elővehetjük a tavaly, vagy az korábban vásároltat –, de a farmerből és a bársonyból készült dzsekik és kabátok is illenek az őszhöz. Emellett a természetes és műszőrme kabátokkal és mellényekkel is divatosak lehetünk” – zárta Andrea.

Share Button
Ennyien olvasták: 688

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.