Központ
2020. szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

Húszéves a világháló

Központ április 30, 2013 Kávé mellé

Húszéves a világháló

Húsz évvel ezelőtt, 1993. április 30-án jelentette be a CERN, hogy a világháló (World Wide Web) mindenki számára szabadon hozzáférhető és ingyenes. 

 

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) két igazgatója, W. Hoogland és H. Weber által szignált nyilatkozat mérföldkövet jelentett az internet használatának a lehetőségében és forradalmasította az információcserét. Még ugyanebben az évben a webfelületen egy újabb, immár vizuális paradigmaváltás is lezajlott, a Mosaic böngésző létrehozásával a képek megjelenítése is lehetővé vált. 

A web a világ legnagyobb részecskekutató központjában, a CERN-ben folyó kutatások máig legnagyobb jelentőségű (mellék)termékeként jött létre, Tim Berners-Lee eredetileg a CERN kutatói közötti adat, hír és dokumentáció megosztására fejlesztette ki. Megalkotása – a kitaláló szerint – a kétségbeesés műve volt, mert nélküle a CERN-ben, Európa legnagyobb internet csomópontjában igen nehéz volt dolgozni. 

Tim Berners-Lee 1955. június 8-án született Londonban. Oxfordban tanult fizikát, szoftvermérnök lett. 1980-ban féléves szerződéssel a CERN-ben dolgozott, itt írta le először a hipertexten alapuló globális rendszer koncepcióját, amely a tudósok számára – legyenek bárhol a világon – lehetővé tenné az információmegosztást. 

Enquire néven megépítette a rendszer prototípusát is. 1984-ben Berners-Lee munkatársként tért vissza a CERN-be, ahol 1989 márciusában előterjesztést adott be főnökének, Mike Sendallnak az általa World Wide Webnek nevezett információkezelési rendszerről, amely a hipertext és az internet összeházasításával jön létre és lehetővé teszi a globális információmegosztást. Mike Sendall a tanulmánytervre a „Vague, but exciting” (Bizonytalan, de izgalmas) megjegyzést írta és hagyta a kutatót, hogy az intézetben folytatott fő munkája mellett tovább dolgozzon a projektjén.

1990-ben a fejlesztéshez csatlakozott Robert Cailliaufrancia kutató is, akivel létrehozták az első webböngészőt és webszervert. A világ első website-ja 1991. augusztus 6-án, a http://info.cern.ch címen vált elérhetővé. Az oldal tartalmazta a világháló koncepciójával, a böngészők használatával és a webszerver létrehozásával kapcsolatos információkat.

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 486

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.