Központ
2020. május 30. szombat, Janka, Zsanett

Időtöltési tanácsok esős napokra

Központ október 4, 2017 Kávé mellé

Esőben is aktívan

Az ősz beköszöntével sűrűsödnek az esős nappalok, hétvégék, a kinti programok helyett előtérbe kerülnek a benti tevékenységek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy be kéne zárkóznunk vagy unatkoznunk kellene, sőt! Az évszak színeihez hasonlóan változatos programokkal tölthetjük az időt, ehhez adunk néhány ötletet.

A forró ital és a jó társaság elengedhetetlen kelléke egy laza, beszélgetős programnak. Nincs is jobb, mint egy hűvös délutánon egy pohár meleg tea, kávé vagy forralt bor mellett kuporogni legjobb barátainkkal, és megbeszélni az élet apró-cseprő történéseit.

Ilyenkor előkerülhetnek azok a filmek, sorozatok, amelyekre eddig valamiért nem volt időnk, és bekuckózva végigpörgethetünk akár egy egész évadot. A mozi szerelmeseinek érdemes végigböngészni a filmkínálatot, hiszen magányos sorozatnézés helyett a közös moziélményt is választhatjuk.

A társasjátékozás nem véletlenül az őszi-téli időszak talán legnépszerűbb társasági időtöltése. A játék során sok minden kiderül a játékosokról, ezért ezek az alkalmak közösség-összekovácsoló erejűek lehetnek, gazdagíthatják emberismeretünket vagy a saját magunkról alkotott képet. Ráadásul a társasjátékokkal töltött idő hasznos, mert fejlesztő jellegű, függetlenül attól, hogy stratégiára, verbális készségekre és/vagy szerencsefaktorra épülő játékról van szó.

Ha kis túlzással nem csak túlélésünk érdekében szoktunk főzni, akkor biztosan van a tarsolyunkban (vagy az interneten) néhány olyan recept, amit régóta el szeretnénk készíteni. Az esős hétvégék ideálisak egy-egy egzotikusabb, időigényesebb étel elkészítéséhez, és külön öröm, ha mindezt sikerül jó társaságban elfogyasztani.

A filmnézés melletti legnépszerűbb kuckózós tevékenység, az olvasás, a lista kihagyhatatlan eleme, hiszen soha nem unatkozunk egy jó könyv társaságában. Tág értelemben viszont nemcsak a szórakoztató olvasmányok, hanem az önképzés, tanulás is része lehet az életünknek, legyen szó akár nyelvtanulásról, új készségek fejlesztéséről vagy bármilyen új hobbiról, amit el akarunk sajátítani.

A pörgős nyár után az ősz átvezet egy reflexívebb létállapotba, elcsendesít, elmélyülésre késztet, így intenzívebben figyelhetünk önmagunkra. A ráhangolódásban segíthet a meditáció vagy valamilyen lelki gyakorlat, amit rutinszerűen beépítünk a hétköznapokba. A rendszeres hálaadás például nemcsak elégedetté tesz, hanem kijelölheti egy pozitív életszemlélet kereteit is.

Végül a mozgásról sem kell lemondanunk. Rossz idő esetén különböző mozgásformákat próbálhatunk ki az edzőtermekben, de akár az otthonunk kényelmében is. Van, akiket azonban nem tántorítja el, ha éppen esős az idő, ezért ez a mozgásforma lehet egyszerűen a séta is. Romantikusoknak ajánlott az ernyő alatti összebújós, hosszúra nyújtott séta az esőben. A racionálisak beleszippanthatnak a friss levegőbe és mozoghatnak, ami jótékonyan hat a szervezetükre. Az eső hallgatása, különösen elalvás előtt nyugtató hatású lehet.

Kozma Ágnes

Share Button
Ennyien olvasták: 931

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.