Központ
2020. május 26. kedd, Evelin, Fülöp

Ilyen volt az arca az 5600 éve halott kőkorszaki lánynak

Központ július 19, 2015 Kávé mellé

Constanze Niess frankfurti igazságügyi orvosszakértő, az arcrekonstrukció nemzetközi szakértője újraalkotta az arcszöveteit, a bőrét és a haját annak a 17-22 éves korában meghalt kőkorszaki lánynak, akinek maradványaira a vesztfáliai Hagen Blätterhöhle nevű barlangjában bukkantak 2004-ben.

lany

„Valami egészen szokatlant találtak a barlangban. Az újkőkori csontváz vadászó-gyűjtögető népcsoporthoz tartozott, miközben ebben a korszakban az ember már növénytermesztéssel állította elő az élelmét” – hangsúlyozta Ralf Blank, a hageni Történeti Központ régész-történésze.

Constanze Niess elmondta, figyelt arra, hogy az arc tükrözze az életkort. Az olyan finom vonásokat, mint a könnyzacskó vagy a kis ráncok, a szem és a haj színe természetesen nem tudta kikövetkeztetni a koponyából. Ezt megbeszélte a kutatókkal, akiktől valamennyi művészi szabadságot kapott, amikor az alkotás ezen szakaszába ért – magyarázta művének pénteki bemutatóján Hagenben.

A koponya alapján rekonstruált leányarc és a mai ember vonásai nem igazán különböznek egymástól – tudósított a német Bild. Az eredeti koponyát, mellette a rekonstruált arcot szeptember elejétől jövő év áprilisáig a bonni LRV-LandesMuseumban lehet megtekinteni, utána visszakerül Hagenbe.

Forrás:mti

Share Button
Ennyien olvasták: 320

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.