Központ
2020. február 17. hétfő, Donát

Itt a magyarázat, miért nem alszunk jól idegen helyen

Központ április 26, 2016 Kávé mellé

Forgolódás, rendszeres felébredések: mindenki ismeri ezeket a tüneteket, ha nem a megszokott helyen hajtotta álomra fejét. Két tudós előállt az okokkal.

Masako Tamaki és Yuka Sasaki az amerikai Brown egyetem kutatói, akik az alvás közbeni agyműködésekre specializálódtak, és legutóbb arra keresték a választ, hogy mi történik a fejünkben, amikor idegen helyen alszunk el.

Miután számos alvót megvizsgáltak, azt a következtetést vonták le, hogy egy új, szokatlan fekhelyen valójában csak az agyunk fele pihen. Nem meglepő módon, ilyen esetben a logikus gondolkodásért, az írott és beszélt nyelvért felelős bal agyfélteke marad ébren, míg a képzelőerőt, kreativitást irányító jobb alszik.

Az úgynevezett első éjszaka effektust már többen is vizsgálták, de ez lehet az első tudományos magyarázat a jelenségre. Tamaki és Sasaki kutatásai is újra bebizonyították, hogy az új helyen alvók hajlamosabbak felfigyelni az apróbb lakáson belüli hangokra, vagy a kintről beszűrődő zajokra – olvasható azIndependenten.

A tudósok szerint ebben a bálnákra és a delfinekre hasonlít az ember, hiszen ők is pontosan így alszanak. Számukra az élteben maradás egyik fontos eszköze, hogy akár alvás közben is felfigyeljenek egy-egy hangra. Sasaki szerint az emberi agy ilyen szempontból a bálnák és delfinek agyának miniatűr változata.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 569

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.